Pantani a Ullrich brali EPO na Tour de France 1998

NETKY.SK • 24 Júl 2013, 17:16 • 2 min
Pantani a Ullrich brali EPO na Tour de France 1998

PARÍŽ - Dvaja najlepší cyklisti na Tour de France 1998 Marco Pantani a Jan Ullrich brali počas pretekov erytropoetín. Konštatuje to správa francúzskej parlamentnej komisie, ktorej obsah v stredu zverejnili.

slovakia

left justify in out

Nepotvrdilo sa podozrenie, že EPO užíval aj tretí v poradí Boby Julich. Na zozname sa však ocitli hneď traja francúzski jazdci - Laurent Jalabert, Jacky Durand a Laurent Desbiens - a tiež špurtéri Mario Cipollini a Erik Zabel, ktorý na TdF 1998 vyhral bodovaciu súťaž a získal zelený dres. S pomocou EPO absolvovali preteky tiež Taliani Andrea Tafi, Nicolas Minali, Fabio Sacchi, majster sveta z roku 1995 Abraham Olano zo Španielska a jeho krajania Marcos-Antonio Serrano a Manuel Beltrán, Nemec Jens Heppner a Holanďan Jeroen Blijlevens.

Závery správy sú podložené porovnaním anonymných vzoriek z Tour de France 2004 s analýzami odberov z ročníkov 1998 a 1999, ktoré boli označené konkrétnymi menami. Členovia komisie navyše vypočuli pod prísahou 84 svedkov, boli medzi nimi športovci, organizátori aj antidopingoví špecialisti. Okrem cyklistiky sa zamerali aj na iné športy, napríklad tenis, futbal či ragby.

Pantani bol posledným víťazom TdF pred začiatkom éry Lancea Armstronga. Američan vyhral následne sedem ročníkov za sebou, ale všetky za pomoci nedovolených látok a metód. Talian v sezóne 1998 vyhral aj Giro d´Italia, roku 2004 zomrel na predávkovanie kokaínom. Nikdy ho pozitívne netestovali na doping, hoci v roku 1999 bol vylúčený z Gira pre neštandardný krvný obraz. Nemec Jan Ullrich a Američan Boby Julich sa k dopingovej minulosti priznali.

Proti zverejneniu správy s menami jazdcov bola Únia profesionálnych cyklistov (CPA). "Publikovaním zoznamu obvinia z dopingu osoby, ktoré sa nebudú môcť brániť," tvrdí organizácia a poukazuje na skutočnosť, že vzorky z Tour de France 1998 už nie sú k dispozícii a nedajú sa testovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona