Panoráma nad obcou Jaslovské Bohunice sa zmení: Štyri chladiace veže rozoberú

NETKY.SK • 1 Október 2017, 14:45 • 2 min
Panoráma nad obcou Jaslovské Bohunice sa zmení: Štyri chladiace veže rozoberú

JASLOVSKÉ BOHUNICE – Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) začne od pondelka rozoberať prvú zo štyroch chladiacich veží odstavenej atómovej elektrárne V1 v Jaslovských Bohuniciach.

slovakia

left justify in out

Veže vysoké 120 metrov s priemerom základne 84,4 metra stoja v areáli elektrární nad obcou od roku 1977, teda presne štyridsať rokov. Plánovaný termín odstránenia štyroch veží je podľa hovorkyne JAVYS Miriam Žiakovej koniec roku 2018. Po tomto termíne zostanú stáť ešte štyri chladiace veže, ktoré sú súčasťou elektrárne V2.

Samotná demolácia chladiacich veží jadrovej elektrárne V1 sa bude robiť konvenčnou metódou, čiže postupným rozoberaním. Ich odstrel pre blízkosť funkčnej elektrárne V2 nebol podľa Žiakovej z bezpečnostných dôvodov možný. Rozoberanie veží zabezpečuje konzorcium, jeho lídrom je talianska spoločnosť Despe, ktorá má štyridsaťročné skúsenosti v oblasti demolácií, ako aj s dekontamináciou a vyraďovaním jadrových zariadení. „Priestor, ktorý vznikne po demolácii chladiacich veží, bude určený na ďalšie priemyselné využitie,“ konštatovala Žiaková.

Veže majú plášť z monolitického železobetónu s hrúbkou od 15 do 60 centimetrov. Po obvode sú podložené na 52. miestach šikmými stojkami, ktoré vytvárajú priestor pre prúdenie vzduchu. V sedemdesiatych rokoch minulého storočia ich stavali postupne, teda nie všetky naraz.

Odstavenie dvoch blokov jadrovej elektrárne V1 bolo záväzkom Slovenska, ktorý vyplynul z predvstupových rokovaní o vstupe do Európskej únie. Prvý blok jadrovej elektrárne bol odstavený koncom roku 2006, druhý o dva roky neskôr.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies