Panika v Rusku kvôli nízkemu rubľu: Obyvatelia zatvárajú účty, skupujú elektroniku a nemocnice nemajú na lieky!

NETKY.SK • 18 December 2014, 10:12 • 2 min
Panika v Rusku kvôli nízkemu rubľu: Obyvatelia zatvárajú účty, skupujú elektroniku a nemocnice nemajú na lieky!

MOSKVA – V Rusku nastáva veľká panika! Rubeľ sa po obrovskom prepade, ktorý zaznamenal v utorok dnes čiastočne stabilizoval, avšak ruskí občania nič nenechávajú na náhodu a robia protiopatrenia.

slovakia

left justify in out

Včera zaznamenal rubeľ 10-percentnú stratu, čo je najviac od roku 1998, kedy sa Rusko dostalo do platobnej neschopnosti. Dnes vyskočil rubeľ oproti doláru o 6 percent  a momentálne je jeho kurz 60 RUB/USD. Počas „čierneho utorka“ (16.12.) sa kurz prepadol a dosiahol okolo 80 RUB/USD a 100 RUB/EUR.

 

img

 

Rusi zatvárajú účty v bankách

Od Augusta sa rubeľ voči doláru znehodnotil takmer o 50%, a tak Rusi zatvárajú účty v domácich bankách a otvárajú si nové v zahraničných. Aj tak na svojich úsporách stratili už 50%.

 

Rastú ceny liekov

Rusko si nedokáže vyrobiť všetky lieky doma, a tak trpia pacienti a aj nemocnice. Ceny dovážaných liekov stúpli o polovicu a nemocnice zachvátila podľa detského onkológa Vladimíra Poljakova panika. Lekári žiadajú vládu, aby lieky začala dotovať.

 

Rusi vykupujú elektroniku, Apple prestal predávať

Občania Ruska sa v panike vrhli na obchody s elektronikou. Pred obchodmi v Moskve stoja rady ľudí, ktorí chcú nakúpiť čo najviac dostupnej elektroniky. Na klesajúci rubeľ už zareagovala firma Apple, ktorá zatvorila v Rusku svoj e-shop.

 

img

 

Podľa analytikov už nebude rubeľ dramaticky klesať ako v utorok, ale jeho hodnota bude aj naďalej nízka. Rubeľ potrebuje, aby sa cena ropy, ktorá je na svojom niekoľkoročnom minime, stabilizovala a udržala si svoju cenu.

 

Kurz rubľa sa môže výraznejšie zmeniť aj dnes po príhovore Vladimíra Putina, na ktorý celý svet čaká.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona