Panika v Nórsku: Polícia našla v mobiloch stoviek utečencov vlajky a videá z popráv Islamského štátu

NETKY.SK • 16 December 2015, 14:26 • 2 min
Panika v Nórsku: Polícia našla v mobiloch stoviek utečencov vlajky a videá z popráv Islamského štátu

OSLO - Nórom v poslednej dobe zrejme nie je všetko jedno, polícia pri kontrolách nádejných azylantov totiž objavila hrôzostrašný materiál. Stovky utečencov mali v mobiloch a tabletoch obrázky a videá brutálnych popráv zajatcov Islamského štátu (IS).

slovakia

left justify in out

Počas najväčšieho náporu migrantov, úrady pre nedostatok kapacít obmedzili kontrolu, a tak je možné, že medzi utečenčami do krajiny ľahko prenikli aj teroristi, upozornil norský list VG.

 

Okrem fotografií z krvavých popráv a mučenia, sa u migrantov našli aj zábery ľudí pózujúcich s odrezanými hlavami či končatinami, ako aj vlajkou IS a inými symbolmi viacerých džihádistických organizací.

 

Šéf nórskej policajnej jednotky preverujúcej azylantov Erik Haugland verejnosť uklidňuje tým, že títo ľudia nemusia byť automaticky teroristi alebo ich sympatizanti. „Mohli byť svedkami niečoho hrozného a chceli svetu ukázať, čo sa tam deje. Alebo so sebou takticky niesli symboly organizácie, po ktorej území utekali,“ povedal Haugland.

 

Islámský stát tento mesiac vyhlásil, že sa chystá využiť utečeneckú krízu k prieniku svojich militantov do Európy, a dokonca už boli zdokumentované prípady, keď sa tak naozaj stalo.  

 

So statusom utečenca na starý kontinent prenikli najmenej traja páchatelia parížskeho masakru. Jedným z nich bol aj mozog atentátu ze 13. novembra Abdelhamid Abaaoud, ktorého polícia zneškodnila na parížskom prdmestí Saint-Denis. Na štadióne, kde se odpálili ďalší traja útočníci, zase objavili cestovné doklasy, ktoré vyvolali obavy, že sa Islamský štát zmocnil bianko dokladov.  

 

Americké spravodajstvo minulý týždeň varovalo, že sa islamisti v sýrskommeste Dajr az-Zaur, mohli zmocniť stroja na výrobu pasov, čo by znamenalo, že džihádisti mohli masovo tlačiť doklady, s ktorými prejdú každou kontrolou. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies