Panika v Libérii: Krajina očakáva tisíce prípadov eboly!

NETKY.SK • 9 September 2014, 06:42 • 2 min
Panika v Libérii: Krajina očakáva tisíce prípadov eboly!

ŽENEVA - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) očakáva v Libérii v nasledujúcich troch týždňoch tisíce ďalších prípadov smrteľnej choroby ebola.

slovakia

left justify in out

Šírenie vírusu je podľa WHO veľmi rýchle a nové prípady narastajú exponenciálne. Konvenčné opatrenia na zastavenie šírenia eboly sú doposiaľ neúčinné, konštatovala WHO. Organizácia predpokladá, že najväčšími zdrojmi nákazy sú taxíky a rikše, ktorými sa chorí ľudia prevážajú. Libéria tiež nemá dostatok zdravotníckych zariadení na liečbu nakazených a niektoré nemocnice ich dokonca odmietajú prijímať. Organizácie podieľajúce sa na boji s ebolou by mali podľa WHO svoje úsilie zvýšiť až štvornásobne, inak sa bude choroba nekontrolovateľne šíriť ďalej.

 

Libéria má najviac prípadov, ktorých počet dosahuje 1871. Ebole tu podľahlo 1089 ľudí. Celkovo sa v Guinei, Libérii a Sierre Leone do piatku podľa WHO nakazilo najmenej 3944 ľudí, z ktorých 2097 ochoreniu podľahlo. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v piatok oznámil vytvorenie špecializovaného "krízového centra" v New Yorku, ktorého úlohou bude zastaviť šírenie nákazy v priebehu šiestich až deviatich mesiacov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona