Panika spojená s koronavírusom ovládla celý svet

NETKY.SK • 10 Marec 2020, 12:35 • 2 min
Panika spojená s koronavírusom ovládla celý svet

Rušia sa verejné akcie, zatvárajú školy a ľudia húfne nakupujú zásoby na prežitie. Koronavírus sa potvrdil aj na Slovensku čo vyústilo do nákupnej horúčky.

slovakia

left justify in out

Na internete sa šíri video, kde pani zaútočila na predavačku nemenovaného košického supermarketu. Predavačku obvinila, že nevyložila na pult dezinfekčné mydlá a odložili si ich "bokom". K hádke sa pridalo ďalších 20 ľudí, no skončilo to len nadávkami.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa zomriofficial (@zomriofficial),

 

Situácia vo svete

Podobné prípady sú bohužiaľ bežné aj vo svete, kde ľudia vo veľkom nakupujú zásoby, aby prežili počas karantény alebo hroziacej "katastrofy". Nakupujúci sa bijú, aby získali bežné potraviny či toaletný papier.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 9 News Sydney (@9newssydney),

 

Polícia chce zabrániť šíreniu dezinformácií o koronavíruse

Polícia chce zabrániť tomu, aby sa občania stali obeťou dezinformácií a zbytočného šírenia paniky v súvislosti s koronavírusom. Podľa nich by to mohlo mať fatálne následky. Preto bude v nasledujúcich dňoch využívať svoju stránku na sociálnej sieti na každodenné šírenie základných informácií a odporúčaní, ktoré súvisia s novým vírusom.

"Policajný zbor participuje na informačnej kampani na hraničných priechodoch. Pre tých, ktorí sú doma, bude užitočný takýto spôsob online komunikácie," napísala polícia v statuse, v ktorom zhrnula doterajšie informácie.
 

Zákaz verejných podujatí
Polícia pripomína, že v pondelok večer bolo na Slovensku potvrdených sedem prípadov. Od 9. marca platí 14-dňový zákaz všetkých verejných podujatí. Pre tých, ktorí prídu z Číny, Iránu, Južnej Kórei alebo Talianska, je povinná 14-dňová domáca karanténa. Za porušenie karantény je pokuta 1 650 eur.

Obmedzená je výučba, hlavne v Bratislavskom kraji. Rovnako sú obmedzené podujatia, zatvorené kultúrne inštitúcie, plavárne a ďalšie miesta pre spoločné aktivity po celom Slovensku.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa 9 News Sydney (@9newssydney),

Preventívne opatrenia
Polícia tiež pripomína odporúčania Úradu verejného zdravotníctva SR, ako znížiť riziko nákazy ochorením COVID-19. "Treba si umývať ruky často mydlom a teplou vodou, najmenej pod dobu 20 sekúnd. Ak nie je k dispozícii mydlo a voda, treba použiť dezinfekčný prostriedok na ruky na báze alkoholu. Očí, nosa i úst sa nedotýkajte neumytými rukami, treba si zakrývať nos a ústa pri kašľaní a kýchaní jednorazovou papierovou vreckovkou a následne ju zahodiť do koša," píše polícia na sociálnej sieti. Takisto upozorňuje, že sa treba vyhýbať blízkemu kontaktu s ľuďmi, ktorí javia príznaky nádchy alebo chrípky, dodržiavať vzdialenosť najmenej jeden meter od toho kto kašle alebo kýcha.

Úrad verejného zdravotníctva odporúča zvážiť účasť na hromadných podujatiach, respektíve oblastí s vysokou koncentráciou ľudí. V domácnosti radí dbať na zvýšenú dezinfekciu povrchov. Nosenie ochranného rúška a respirátora má význam u chorej osoby s respiračným ochorením alebo u zdravej osoby, ktorá sa zdržuje v blízkosti človeka s respiračným ochorením. Chorí majú zostať doma a telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára, ktorý určí ďalší postup liečby.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies