Panika na Havaji: Sopečná láva sa valí na mestečko Pahoa, ľudia sa pripravujú na evakuáciu

NETKY.SK • 28 Október 2014, 07:05 • 2 min
Panika na Havaji: Sopečná láva sa valí na mestečko Pahoa, ľudia sa pripravujú na evakuáciu

KAILUA-KONA - Láva vytekajúca z havajskej sopky Kilauea sa blíži k mestečku Pahoa a nachádza sa už len asi 100 metrov od obývanej oblasti.

slovakia

left justify in out

Úrady vyzvali ľudí, aby sa pripravili na evakuáciu, ktorá by sa mohla začať už v utorok. Vydali tiež varovanie pred dymom. Láva sa k mestečku blížila rýchlosťou až 15 metrov za hodinu, v posledných hodinách sa však jej rýchlosť značne znížila a umožnila tak viac času na prípravy na evakuáciu. Uzavrieť už museli dve cesty a Červený kríž zriadil pri obci krízové centrum.

 

Vulkán Kilauea chrlí lávu už od 27. júna a len od soboty sa k mestečku priblížila o asi 270 metrov. Cez víkend zaliala miestny cintorín. Pahoa je historické mestečko s asi 800 obyvateľmi ležiace na havajskom Veľkom ostrove. Kilauea je relatívne mladá sopka, no patrí medzi najaktívnejšie na svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies