Španielsko sužujú extrémne horúčavy

NETKY.SK • 26 August 2010, 12:14 • 2 min
Španielsko sužujú extrémne horúčavy

Španielsko sužujú extrémne horúčavy

slovakia

left justify in out

img

Prúdenie horúceho vzduchu z Afriky má v Španielsku za následok extrémne teploty. Očakáva sa, že na juhu krajiny by ortuť teplomerov mohla vystúpiť až na úroveň 44 stupňov Celzia.
      Meteorológovia vydali preto "oranžové" varovanie pre celé územie krajiny, čo predstavuje alarm druhého najvyššieho stupňa. Pre občanov znamená výzvu, aby podnikli mimoriadne opatrenia na ochranu pred horúčavou.
      Na pobreží Stredozemného mora a na ostrove Malorka by sa teploty mali vyšplhať na maximálne 36 stupňov Celzia, zato vo vnútrozemí Pyrenejského polostrova až na 40 stupňov Celzia. S extrémne vysokými teplotami v Španielsku treba podľa odborníkov rátať najmenej do pondelka. Výnimkou je iba pobrežie Atlantiku na severe krajiny, kde môžu občania rátať s miernejším počasím.
      Priemerné júlové teploty v Španielsku prekročili dlhodobé hodnoty o 1,8 stupňa Celzia, augustové boli takisto o stupeň Celzia vyššie ako priemerná hodnota v ôsmom mesiaci.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies