Španielsko- Portugalsko 1:0 v osemfinále, Španieli proti Paraguaju

NETKY.SK • 30 Jún 2010, 09:00 • 2 min
Španielsko- Portugalsko 1:0 v osemfinále, Španieli proti Paraguaju

Španielsko- Portugalsko 1:0 v osemfinále, Španieli proti Paraguaju

slovakia

left justify in out

Futbalisti Španielska vyhrali v poslednom zápase osemfinále na MS v JAR nad Portugalskom 1:0 a postúpili do štvrťfinále po šiestykrát v histórii. Víťazný gól úradujúcich majstrov Európy zaznamenal David Villa, ktorý má na konte štyri presné zásahy rovnako ako Slovák Róbert Vittek a Argentínčan Gonzalo Higuain. Zverenci trénera Vicente del Bosqueho sa vo štvrťfinále stretnú 3. júla o 20.30 h v Johannesburgu s Paraguajom.
      Portugalsko inkasovalo na šampionáte jediný gól a to práve v osemfinálovom stretnutí, pričom zverenci trénera Carlosa Queiroza si udržali na finálovom turnaji čisté konto 333 minút. Touto prehrou však súčasne skončila pozoruhodná šnúra Portugalska, ktoré držalo sériu bez prehry dlhých 20 mesiacov. Predtým totiž prehrali futbalisti z Iberského polostrova naposledy 9. novembra 2008 v prípravnom súboji s Brazíliou (2:6) v Game.  

      osemfinále:
      Španielsko - Portugalsko 1:0 (0:0)
      Gól: 63. Villa, Rozhodovali: Baldasi - Casas, Maidana (všetci Arg.), ŽK: Xabi Alonso, ČK: 89. Ricardo Costa - Tiago, 64.000 divákov.
      zostavy a striedania:
      Španielsko: Casillas - Sergio Ramos, Pique, Puyol, Capdevila - Sergio Busquets, Xabi Alonso (90+. Marchena) - Xavi, Iniesta - Villa (88. Pedro), Torres (59. Llorente).
      Portugalsko: Eduardo - Ricardo Costa, Ricardo Carvalho, Bruno Alves, Coentrăo - Pepe (72. Pedro Mendes) - Tiago, Raul Meireles - Simăo (72. Liedson), Cristiano Ronaldo - Hugo Almeida (59. Danny).
      
      Španielom sa stihol uzdraviť Xabi Alonso, Portugalcom chýbali Duda a Ruben Amorim, pričom na lavičke zostal aj nedoliečený Deco.V prvej desaťnminútovke mali Španieli tri strelecké pokusy. Hneď v prvej minúte pálil z rohu šestnástky Torres, ale Eduardo bol namieste rovnako ako pri strele Davida Villu. V 14. minúte rozohrali úradujúci európski šampióni roh po zemi na bližšiu žrď a Portugalci si vydýchli, keď lopta preletela kúsok nad brvnom. Futbalisti z Iberského polostrova sa osmelili. V 21. minúte Tiagovou strelu brankár Casillas neiste vyrazil len nad seba a potom musel ťažko odvracať loptu pred dobiehajúcim Almeidom. Casillas pôsobil neisto aj pri priamom kope Cristiana Ronalda, ktorý len vyrazil pred seba, pričom loptu musel "upratať" Pique. Španieli vyhrali v držaní lopty v prvom polčase pomerom 62:38, ale ani to ku gólu neviedlo.
      V 52. minúte si dal takmer vlastný gól Puyol, stoper Barcelony tečoval center z pravej strany tak nešťastne, že lopta len tesne minula žrď brány bezmocného Casillasa. Po hodine hry takmer skóroval striedajúci dlháň Llorente, ktorý vymenil Torresa. Pohotovú rybičku útočníka Athletica Bilbao však bravúrne vyrazil portugalský gólman. Eduardo bol v pohotovosti aj pri strele Davida Villu, ale v 63. minúte už inkasoval. Na kolmicu do šestnástky si nabehol Villa a na dvakrát lobom pod brvno prekonal gólmana Portugalska - 1:0. Španieli ožili. Mohli zvýšiť, ale krížnu strelu Sergia Ramosa slabšou ľavou nohou Eduardo s námahou vytlačil. Rovnako si zastal miesto aj pri delovke Villu zo 77. minúty. Ani potom na ploche nebolo príliš  vidieť hviezdneho Cristiana Ronalda a jeho kolegov, ktorí po zmene strán prakticky neohrozili súperovu bránu. V 87. mal gólovú poistku na hlave Llorente po centri Iniestu, ale jeho pokus tesne minul portugalskú svätyňu. V 89. minúte zahatil nádeje Portugalcov Ricardo Costa, ktorý dostal červenú kartu za úmyselný faul lakťom na Capdevilu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies