Španielsko dočasne uzatvorí trh práce pre Rumunov

NETKY.SK • 11 August 2011, 15:36 • 2 min
Španielsko dočasne uzatvorí trh práce pre Rumunov

Španielsko dočasne uzatvorí trh práce pre Rumunov

slovakia

left justify in out

img

Európska komisia (EK) na základe žiadosti španielskych orgánov z 28. júla 2011 schválila žiadosť Španielska obmedziť svoj trh práce pre rumunských pracovníkov do 31. decembra 2012 v dôsledku jeho vážneho narušenia. Dôvod je ten, že Španielsko je veľmi silno postihnuté krízou.
      Nebývalý pokles španielskeho hrubého domáceho produktu (-3,9 % v rokoch 2008 až 2010) viedol k najvyššej miere nezamestnanosti v Európskej únii (EÚ), ktorá od mája 2010 presahuje 20 percent.
      „Toto rozhodnutie bolo prijaté vzhľadom na veľmi špecifickú situáciu, pokiaľ ide o zamestnanosť v Španielsku. Podobne ako v minulosti, aj teraz som presvedčený, že obmedzenie voľného pohybu európskych pracovníkov nie je odpoveďou na riešenie vysokej nezamestnanosti," vyhlásil dnes László Andor, európsky komisár pre zamestnanosť, sociálne záležitosti a začlenenie a zdôraznil, že EÚ by sa mala skôr zamerať na vytváranie nových pracovných príležitostí.
      Španielsko malo od úplného začiatku veľmi otvorenú politiku voči pracovníkom z iných krajín, vrátane nových členských štátov, čo Európska komisia vždy vítala.
      „Komisia chápe, prečo španielske orgány práve v tomto období, charakterizovanom dramatickou situáciou v oblasti zamestnanosti a veľmi zložitým finančným prostredím, žiadajú o pozastavenie uplatňovania voľného pohybu v plnej miere," povedal Andor.
      Žiadosť Španielska je podložená vecnými dôkazmi a zmluva o pristúpení v takýchto prípadoch umožňuje opätovné uloženie dočasných reštriktívnych opatrení. Aj napriek zavedeniu týchto zmien Španielsko zostane otvorenejšie voči pracovníkom z nových členských štátov ako niektoré iné členské štáty. Komisár vyjadril nádej, že tento krok bude čo najviac obmedzený z hľadiska jeho trvania a že aj naďalej bude prevládať všeobecný pozitívny prístup v oblasti voľného pohybu pracovníkov v Európe.
      Dnešným rozhodnutím EK povoľuje Španielsku dočasne uložiť obmedzenia týkajúce sa prístupu Rumunov na španielsky trh práce do 31. decembra 2012. Tieto obmedzenia sa budú uplatňovať na pracovné činnosti vo všetkých odvetviach a regiónoch. Nebudú sa však vzťahovať na rumunských štátnych príslušníkov, ktorí už sú zapojení do španielskeho trhu práce.
      Z analýzy uskutočnenej EK vyplýva, že rumunskí štátni príslušníci žijúci v Španielsku sú významne zasiahnutí nezamestnanosťou, keďže 30 percent z nich je nezamestnaných, čo predstavuje 191.400 rumunských občanov pracujúcich v Španielsku. Ide o druhý najvyšší počet po španielskych štátnych príslušníkoch. Počet rumunských štátnych príslušníkov, ktorí majú bydlisko zvyčajne v Španielsku, sa zvýšil z 388.000 k 1. januáru 2006 na 823.000 k 1. januáru 2010.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies