Španieli vyvinuli novú vakcínu proti vírusu HIV

NETKY.SK • 3 Február 2011, 08:19 • 2 min
Španieli vyvinuli novú vakcínu proti vírusu HIV

Španieli vyvinuli novú vakcínu proti vírusu HIV

slovakia

left justify in out

img

Španielskym výskumníkom sa podarilo vyvinúť vakcínu, ktorá u väčšiny nositeľov vírusu HIV zmierňuje jeho prítomnosť v organizmu. Doterajšie poznatky však nie sú ešte dostatočné na uplatnenie preparátu v liečebnom procese.
      Na klinike v Barcelone testovali vakcínu na skupine 24 infikovaných vírusom, ktorý spôsobuje smrteľnú stratu imunity AIDS. Lekári informovali, že po 24 týždňoch aplikácie sa u väčšiny testovaných prejavilo zmiernenie prítomnosti vírusu. Ten však, aj keď v menšom množstve, zostal "všadeprítomný", teda nachádzal sa aj po teste v organizme všetkých pacientov. Vedci však aj tak hovoria o veľkom pokroku, pretože väčší účinok nemala doteraz žiadna z vyskúšaných vakcín podobného charakteru.
      Preparát pripravili takpovediac "na telo" pre každého z pacientov. Pre niektorých z nich z ich vlastných dendritických buniek, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu v procesoch imunitného systému. Vakcínu podávali pacientom v dvojtýždňových intervaloch v troch dávkach.
      Výsledky klinického testovania zverejnil ako prvý odborný časopis Journal of Infectious Diseases.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies