Španieli protestovali v uliciach proti politikom a vysokej nezamestnanosti

NETKY.SK • 20 Jún 2011, 08:22 • 2 min
Španieli protestovali v uliciach proti politikom a vysokej nezamestnanosti

Španieli protestovali v uliciach proti politikom a vysokej nezamestnanosti

slovakia

left justify in out

img

Desaťtisíce demonštrantov dnes vyšli do ulíc španielskych miest vyjadriť hnev nad vysokou mierou nezamestnanosti, zlými ekonomickými vyhliadkami a politikmi, ktorých považujú za neschopných.
      Protestné akcie sa konali v Madride, Barcelone, Valencii a Seville. Po skúsenostiach zo stredajších protestov v Barcelone, sprevádzaných násilnosťami, dnes do ulíc nasadili veľký počet policajtov.
      Premiér José Luis Rodríguez Zapatero však vyjadril očakávanie, že dnešné demonštrácie budú prebiehať pokojne.
      Podľa odhadov polície sa v Madride do poludnia zišlo 35.000 až 45.000 demonštrantov, pričom sa neobjavili žiadne správy o násilí. Organizátori odhadujú, že na protestnej akcii v hlavnom meste sa zúčastnilo okolo 54.000 ľudí.
      V dôsledku takmer dvoch rokov hospodárskej recesie má Španielsko 21,3-percentnú mieru nezamestnanosti - najvyššiu spomedzi 17 členov eurozóny - a obrovský dlh. Vo vekovej skupine od 16 do 29 rokov predstavuje nezamestnanosť, ktorá sa od roku 2007 takmer zdvojnásobila, až 35 percent. Prácu sa nedarí nájsť ani mnohým mladým vysokoškolsky vzdelaným Španielom.
      Zapaterov kabinet sa snaží riešiť krízu škrtaním vládnych výdavkov, zmrazením dôchodkov, zvýšením veku odchodu do dôchodku a umožnením firmám ľahšie prepúšťať zamestnancov.
      Španielsko zatiaľ na rozdiel od Grécka, Írska a Portugalska nepožiadalo o medzinárodnú pomoc, jeho finančné problémy však vzbudzujú v Európe obavy už len vzhľadom na samotnú veľkosť jeho ekonomiky.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies