Páni pozor na váhu, hmotnosť muža ovplyvňuje informácie v jeho spermiach

NETKY.SK • 4 December 2015, 15:56 • 2 min
Páni pozor na váhu, hmotnosť muža ovplyvňuje informácie v jeho spermiach

BRATISLAVA - Hmotnosť muža môže ovplyvniť informácie, ktoré prenášajú jeho spermie. Tvrdia to dánski vedci v štúdii publikovanej v magazíne Cell Metabolism. Ako napísali, vďaka výskumu objavili možný dôvod, prečo dieťa obézneho otca má predispozíciu na toto chronické ochorenie.

slovakia

left justify in out

V rámci výskumu vedci analyzovali spermie trinástich štíhlych a desiatich obéznych mužov. Výsledky ukázali, že pohlavné bunky mužov s obezitou sa líšia, a to na epigenetickej úrovni, čiže v spôsobe ako sa jednotlivé gény aktivujú a zostávajú aktívne. Túto zmenu pritom pozorovali predovšetkým pri génoch, ktoré ovplyvňujú vývin a fungovanie mozgu. V druhej časti štúdie vedci analyzovali spermie šiestich obéznych mužov, ktorí podstúpili operačný zákrok za účelom zníženia hmotnosti. Najprv študovali pohlavné bunky pred operáciou, následne týždeň po nej a napokon rok po zákroku. Spermie odobraté pred operáciou a po roku od nej sa v priemere líšili v piatich tisícoch štrukturálnych zmien v DNA. Zmeny pritom nastali v oblastiach podieľajúcich sa na kontrole chuti k jedlu.


Na to, aby vedci mohli s istotou povedať, čo tieto zmeny znamenajú a ako môžu ovplyvniť potomkov, je podľa nich potrebné vykonať ďalšie štúdie. Ako však uviedli, nové dáta ponúkajú prvé dôkazy o tom, že spermie prenášajú informáciu o zdravotnom stave muža. "Náš výskum by mohol prispieť k zmenám správania sa, predovšetkým správania sa muža pred počatím potomka," uviedol Romain Barres z Univerzity v Kodani. "Je bežnou znalosťou, že keď je žena tehotná, musí sa o seba starať - nepiť alkohol, vyhýbať sa škodlivým látkam a podobne - no, ak je na našich záveroch niečo pravdivé, potom by tiež mali vzniknúť odporúčania pre mužov," doplnil.


Vedci sa tiež nazdávajú, že prenos informácie o hmotnosti otca na dieťa môže mať preňho prínos z evolučného hľadiska. "Táto informácia môže byť užitočná pre jedincov, aby sa lepšie adaptovali z generácie na generáciu. Keď je dostatok jedla, môže to pre dieťa znamenať, že bude jesť viac a tak viac narastie," priblížil Barres, ktorý tiež upozornil, že uchovávanie energie v podobe tuku bolo dlhodobo výhodou pri ochrane pred hladomorom a infekciami. "V histórii ľudstva je obezita nevýhodou len krátko, pretože prináša riziko rôznych ochorení, cukrovky a rakoviny," uviedol tiež.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies