Pani Ľudmila napiekla 9-tisíc vianočných oblátok zo 40 kíl múky

NETKY.SK • 23 December 2015, 10:21 • 2 min
Pani Ľudmila napiekla 9-tisíc vianočných oblátok zo 40 kíl múky

BÁNOVCE NAD ONDAVOU – So štedrovečerným stolom sú na Slovensku neodmysliteľne späté vianočné oblátky. Ich pečeniu sa doma venuje Ľudmila Róková z Bánoviec nad Ondavou (okr. Michalovce). Tento rok sa jej ich podarilo napiecť približne 9000 z celkovo 40 kíl múky.

slovakia

left justify in out

"Je to taký môj koníček, nie je to ťažká práca. Urobím si jednu dávku na deň tak, že rozmiešam jeden kilogram múky, dva litre vody, osolím to trošku, pocukrujem, pridám trošku oleja, rozmiešam. Cesto musím nechať odstáť, niekedy tri hodinky, niekedy celú noc," opísala pre TASR postup.

 

Z jednej dávky sa jej podarí napiecť aj 250 oblátok. Kým sa jedna oblátka pečie, už upečenú upravuje strihaním. Z hotových domácich výrobkov rozdáva svojej rodine, kamarátkam či známym.

 

Krehké a chrumkavé symboly tohto obdobia zdobí vianočný motív - Panna Mária s Ježiškom. Aj takto sa dá podľa Ľudmily Rókovej pripomenúť čas narodenia Ježiša Krista.

 

"Viem z počutia, že ľudia sa z nich tešia, aj im chutia. Mám radosť, keď viem, že niekto bude mať aj tieto oblátky na vianočnom stole k večeri," hovorí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona