Pandémia zasiahla aj lodný priemysel, výletné lode končia na vrakovisku

NETKY.SK • 9 Október 2020, 07:50 • 2 min
Pandémia zasiahla aj lodný priemysel, výletné lode končia na vrakovisku

ALIAGA – Lodný priemysel zažíva ohromný prepad pre pandémiu koronavírusu. V tureckom prístave sú zakotvené viaceré nákladné ale aj výletné lode, ktoré čakajú na demontáž.

slovakia

left justify in out

Od začiatku roka, kedy svet zamorila pandémia nového koronavírusu, došlo k zrušeniu plánovaných plavieb. Spoločnostiam, ktoré lode vlastnia, neostalo tak nič iné, ako sa ich jednoducho zbaviť. Keďže nenapĺňajú svoj účel a tržby klesli na nulu, ostali im iba obrovské náklady.

 

 

Lode čakajú na demontáž

Turecký prístav primárne slúžil na rozoberanie nákladných a kontajnerových lodí. Za posledné mesiace tam však pribudli aj výletné lode. Aktuálne tam na demontáž čaká až päť výletných lodí, pričom ďalšie tri sú už na ceste.

 

Od marca kedy americké úrady vydali zákaz na vyplávanie pre všetky výletné lode, ostali tak zakotvené v prístavoch, s čim súvisia aj vysoké prevádzkové náklady. Pre pandémiu tak klesli tržby na nulu.

 

 

Kamil Onal predseda združenia priemyselných recyklátorov lodí uviedol, že pred pandémiou slúžil tento prístav primárne na demontáž nákladných lodí, teraz k nim však pribudli aj výletné lode.

 

"Áno, samozrejme, dôvodom je práve pandémia. Nielen na strane lodí a ich funkcií, ale dopad na biznis s loďami. Nákladné lode, ale aj výletné lode nemajú žiadne využitie, a preto smerujú do ,,vrakoviska" lodí, teda k nám," povedal Onal pre agentúru Reuters.

 

img

 

Všetok materiál z lodí sa zrekluje alebo predá

Dodal, že demontáž jednej lode trvá približne šesť mesiacov, pričom do procesu je zapojených minimálne 100 pracovníkov. Lode, ktoré sa aktuálne nachádzajú v lodenici sú z Francúzska, Veľkej Británie a Spojených štátov amerických.

 

Zdôraznil, že cieľom lodenice je zvýšiť objem recyklovanej ocele na 1,1 milióna ton. Pre porovnanie, v januári to bolo približne 700 tisíc ton.

 

img

 

"Snažíme sa zmeniť krízu na príležitosť," uviedol Onal. Dodal, že ani vybavenie lodí ako sú stoly, stoličky či kuchyne nevyjdú nazmar, pretože oň majú záujem rôzne hoteli a reštaurácie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies