Pandémia vyvolaná koronavírusom tu podľa WHO ešte nebola

NETKY.SK • 11 Marec 2020, 21:15 • 2 min
Pandémia vyvolaná koronavírusom tu podľa WHO ešte nebola

ŽENEVA - Nikdy predtým sme nevideli pandémiu vyvolanú koronavírusom, vyhlásil šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

slovakia

left justify in out

So slovami treba narábať opatrne

Sám počas dnešnej tlačovej konferencie uviedol, že ochorenie COVID-19, ktoré je spôsobené novým koronavírusom SARS-CoV-2, "možno charakterizovať ako pandémiu".

 

Pandémia podľa šéfa WHO nie je slovo, ktoré by sa nemalo používať ľahkovážne alebo neopatrne. "Je to slovo, ktoré v prípade zneužitia môže spôsobiť neprimeraný strach alebo neopodstatnený pocit, že boj sa skončil, čo vedie k zbytočnému utrpeniu a smrti," uviedol.

 

img

 

Priebeh šírenia sa dá zmeniť 

"Všetky krajiny môžu stále zmeniť priebeh tejto pandémie, ak budú odhaľovať, testovať, ošetrovať, izolovať, sledovať a mobilizovať svojich ľudí," vyjadril sa šéf WHO.

 

"Vyzývali sme krajiny každý deň, aby podnikli naliehavé a dôrazné kroky. Zvončekom sme zazvonili hlasno a zreteľne," zdôraznil generálny riaditeľ WHO.

 

img

 

Prognózy do blízkej budúcnosti

Podľa správy WHO Irán a Taliansko sú novými frontmi boja proti vírusu, ktorý má pôvod v Číne. "Trpia, ale zaručujem vám, že v tejto situácii budú čoskoro aj ostatné krajiny," varoval šéf núdzových operácií WHO Mike Ryan.

 

Celosvetovo je evidovaných viac ako 118 000 infikovaných v 114 krajinách. Nový koronavírus si doteraz podľa WHO vyžiadal 4291 obetí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies