Pandémia poukázala na rôzne nedostatky v zdravotníctve

NETKY.SK • 28 Január 2022, 08:09 • 2 min
Pandémia poukázala na rôzne nedostatky v zdravotníctve

Pandémia ochorenia COVID-19 podľa slovenského europoslanca Petra Polláka poukázala na nedostatok účinných liekov a zdravotníckych pomôcok. Taktiež aj na štrukturálne obmedzenia, ktoré bránili Európskej únii a členským štátom účinne reagovať na výzvy, ktorým neustále čelíme.

slovakia

left justify in out

Európska agentúra pre lieky (EMA) preto podľa europoslanca zohráva kľúčovú úlohu pri zabezpečení lepšej pripravenosti na situácie ohrozujúce verejné zdravie. Pollák tak reagoval na posilnenie právomocí tohto európskeho orgánu.

 

img

 

Európsky parlament posilnenie právomocí EMA odobril 20. januára. Za predbežnú dohodu na rozšírení právomocí tohto úradu sa vyslovilo 655 poslancov, 31 bolo proti a ôsmi sa zdržali hlasovania. Po schválení Európskym parlamentom musí nariadenie ešte formálne odobriť Rada ministrov EÚ. Následne bude nové nariadenie podpísané a zverejnené v Úradnom vestníku EÚ. Účinnosť by malo nadobudnúť 1. marca 2022.

 

img

 

Posilnenie právomocí zdravotníckych agentúr EÚ je aj súčasťou návrhov, ktoré v novembri v spojitosti s budovaním Európskej zdravotnej únie (EHU), predstavila Európska komisia. Oblasť zdravotníctva je aj jednou z tém Konferencie o budúcnosti Európy (CoFoE), ktorá občanom členských krajín umožňuje - prostredníctvom štyroch občianskych panelov - predkladať svoje požiadavky k fungovaniu EÚ. Tretí občiansky panel medzi svoje odporúčania zahrnul aj posilnenie právomocí EMA a zriadenie úradu, ktorý by pre členské krajiny vyrokoval prijateľnejšie ceny za lieky.

 

Prečítajte si: Čo urobí Slovensko s nevyužitými vakcínami?

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies