Panda veľká v Edinburskej zoo podstúpila umelé oplodnenie

NETKY.SK • 22 Apríl 2013, 11:51 • 2 min
Panda veľká v Edinburskej zoo podstúpila umelé oplodnenie

BRATISLAVA - Tian Tian, panda veľká žijúca v Edinburskej zoologickej záhrade, v nedeľu ráno podstúpila umelé oplodnenie. Zamestnanci zoo dúfali, že mláďa so samcom Yangom Guangom počne prirodzeným spôsobom, no Tian Tian, ktorá je jedinou samičkou pandy vo Veľkej Británii, neprejavila záujem.

slovakia

left justify in out

Hladina hormónov a správanie Tian Tian počas ostatného týždňa naznačovali, že sa blíži 36-hodinové obdobie plodnosti. Preto jej vymenili výbehy s Yangom Guangom, vďaka čomu sa mali pripraviť na párenie. Tiež mohli komunikovať, ale jedine cez mreže. Podľa pôvodného plánu sa mala Tian Tian so samcom spáriť a následné umelé oplodnenie by len zvýšilo šancu na počatie mláďaťa. Jej hladina estrogénu však prudko nestúpala, ale raz klesala a raz sa zvyšovala. Odborníkom sa tiež nepozdávali zvuky, ktoré vydávala. Nakoniec profesor Pcheng-jen Wang z Číny rozhodol o tom, že samičkino správanie naznačuje, že pokus o spárenie by nebol úspešný. "Procedúry šli podľa plánu a obe pandy sa cítia dobre," uviedla hovorkyňa zoo. To, či Tian Tian bude mať mláďa alebo mláďatká, zamestnanci zoo ultrazvukom zistia v polovici júla. Ak sa umelé oplodnenie podarilo, malé pandy prídu na svet koncom augusta alebo začiatkom septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona