Panda v zoo v Atlante porodila dvojičky

NETKY.SK • 16 Júl 2013, 06:21 • 2 min
Panda v zoo v Atlante porodila dvojičky

ATLANTA - Veľké prekvapenie a zároveň radosť zavládli v pondelok v zoologickej záhrade v americkom mesta Atlanta, kde panda veľká menom Lun Lun porodila dvojičky.

slovakia

left justify in out

Lun Lun bola umelo oplodnená v marci a odvtedy ju webkamera pozorovala 24 hodín denne. Vyšetrenie ultrazvukom 30. júna ukázalo, že je gravidná, ale ošetrovatelia netušili, že čaká dvojičky, uviedla agentúra AP. Ultrazvukové snímky totiž ukazovali len jeden vyvíjajúci sa zárodok.

Maličké bezsrsté a zatiaľ slepé pandy sa podľa agentúry Reuters narodili o 18.21 h, resp. 18.23 h miestneho času. Ide o prvé mláďatá pandy veľkej, ktoré prišli na svet v Spojených štátoch tento rok a zároveň prvé pandie dvojičky narodené v zoo v Atlante. Pohlavie mláďat zatiaľ nie je známe. Panda veľká je ohrozený druh. Jej domovom je niekoľko pohorí v strednej Číne. Vo voľnej prírode tam žije približne 1600 jedincov, ďalších okolo 300 chovajú v zajatí, najmä v Číne.

Aj vo voľnej prírode pandy často porodia dvojičky, avšak sú schopné starať sa len o jedno mláďa - druhé zahynie. Avšak v prostredí zoo ošetrovatelia jedno mláďa matke odoberú a nechajú ju starať sa o druhé. Potom ich vymenia, aby mali šancu vyrásť obe. Zoo spolu s odborníkmi v Číne vyberie pandám mená, ktoré dostanú, keď sa dožijú 100 dní. Panda Lun Lun doteraz porodila päť mláďat. Všetky sú výsledkom umelého oplodnenia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies