Panamský súd nariadil zadržanie exprezidenta podozrivého z nezákonnej špionáže

NETKY.SK • 22 December 2015, 12:05 • 2 min
Panamský súd nariadil zadržanie exprezidenta podozrivého z nezákonnej špionáže

PANAMA - Najvyšší súd Panamy nariadil v pondelok zadržanie bývalého prezidenta Ricarda Martinelliho, ktorý je okrem iného podozrivý z využívania verejných prostriedkov na nezákonné sledovanie vyše 150 ľudí. Predbežné opatrenie voči tomuto politikovi a veľkopodnikateľovi sudcovia vydali po vyše štvorhodinovej porade, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Martinelli, známy ako magnát v oblasti supermarketov, bol prezidentom Panamy v rokoch 2009-14. V čase jeho pôsobenia vo funkcii zažívala táto krajina najrýchlejší hospodársky rast v rámci Latinskej Ameriky za posledné roky; povesť vtedajšej vlády však narúšali podozrenia z korupcie. Bývalému prezidentovi hrozí v súčasnosti stíhanie za viaceré údajné zločiny vrátane sprenevery verejných peňazí, prijímania úplatkov a nezákonného udeľovania milostí.


Vo viacerých prípadoch už prišiel o trestnoprávnu imunitu, ktorá mu prináleží ako šéfovi politickej strany. V súvislosti s kauzou nezákonného sledovania už zadržali dvoch bývalých šéfov panamských bezpečnostných služieb. Martinelli ešte v januári ušiel z Panamy a predpokladá sa, že momentálne žije v americkom Miami. Pondelňajšie rozhodnutie súdu komentoval prostredníctvom siete Twitter slovami, že ide o úvodnú časť politického procesu.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies