Panamský prieplav obmedzuje vstup najväčších lodí, je sucho

NETKY.SK • 8 August 2015, 15:35 • 2 min
Panamský prieplav obmedzuje vstup najväčších lodí, je sucho

PANAMA - Panama dočasne obmedzí veľkosť lodí, ktoré využívajú Panamský prieplav, pretože sucho znížilo výšku vodnej hladiny v jazerách Gatún a Alajuela.

slovakia

left justify in out

Správa panamského prieplavu v piatok uviedla, že obmedzenia budú platiť od 8. septembra, dotknú sa však iba menšiny lodí, ktoré využívajú vodnú cestu spájajúcu Atlantický a Tichý oceán. Lodné spoločnosti ich navyše očakávali, poznamenala agentúra AP.

 

Dažďové zrážky v oblasti, z ktorej sa napĺňajú jazerá uprostred prieplavu, prudko klesli v dôsledku fenoménu El Niňo. Podobné problémy zažil prieplav v rokoch 1997-98.

 

Správa prieplavu informovala, že maximálny povolený ponor lode (meria sa zvisle od hladiny k najnižšiemu bodu lodi) bude najskôr bude 11,89 metra, ale môže byť ďalej znížený 16. septembra na 11,73 metra. Dotkne sa to asi piatich či šiestich z 36 lodí, ktoré teraz denne prieplav využívajú.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies