Panamská firma podala trestné oznámenie za krádež údajov hackerským útokom

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 07:37 • 2 min
Panamská firma podala trestné oznámenie za krádež údajov hackerským útokom

BERLÍN - Jeden zo spoluzakladateľov právnickej firmy Mossack Fonseca v Paname, ktorá je v centre kauzy okolo úniku tzv. Panamských dokumentov, oznámil, že spoločnosť podala na panamskej prokuratúre trestné oznámenie pre údajnú krádež údajov, ku ktorej došlo hackerským útokom zo zahraničia. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spomínaný spoluzakladateľ právnickej firmy Ramón Fonseca v utorok vyhlásil, že spoločnosť Mossack Fonseca má dôkazy, že hackerský útok bol podniknutý z Európy, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. "Nemôžem povedať viac, pretože prípad sa už vyšetruje," vysvetlil Fonseca pre agentúru AP.

 

Mossack Fonseca je jednou z popredných firiem, ktoré sa špecializujú na zakladanie offshorových bankových účtov pre bohatých a mocných. Približne 11,5 milióna dokumentov tejto firmy uniklo do nemeckého denníka Süddeutsche Zeitung - dokumenty odhaľujú podrobnosti o utajovaných schránkových spoločnostiach v daňových rajoch a o ľuďoch, ktorí tieto spoločnosti využívajú. Záznamy teraz prešetruje a spracováva skupina médií po celom svete, ktoré spolupracujú s Medzinárodným konzorciom investigatívnych žurnalistov (ICIJ) so sídlom vo Washingtone.

 

Fonseca vyhlásil, že jeho firma nespáchala žiadne trestné činy a "na konci tejto piesočnej búrky to uvidíte jasnejšie".

Fonseca dodal, že únik dokumentov je porušením súkromia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies