Panama prerušila diplomatické vzťahy s Taiwanom, nadviazala ich s Čínou

NETKY.SK • 13 Jún 2017, 09:10 • 2 min
Panama prerušila diplomatické vzťahy s Taiwanom, nadviazala ich s Čínou

PANAMA - Stredoamerický štát Panama v pondelok prerušil po viac ako storočí diplomatické vzťahy s Taiwanom a nadviazal ich s Čínou. Informoval o tom panamský prezident Juan Carlos Varela.

slovakia

left justify in out

"Oznamujem krajine a svetu, že Panama a Čínska ľudová republika dnes nadviazali diplomatické vzťahy," napísal Varela podľa agentúry DPA na Twitteri. Čína podľa Varelu vždy hrala dôležitú úlohu v ekonomike Panamy. Žije v nej 20 percent svetovej populácie, je druhou najväčšou ekonomikou na svete a druhým najväčším používateľom Panamského prieplavu. Čína je tiež hlavným dodávateľom tovaru do zóny voľného obchodu v meste Colón.

 

Taiwan považuje Varela naďalej za priateľa Panamy a dúfa, že jeho reakcia bude konštruktívna. "Urobili sme historický krok," poznamenal Varela. "Obe krajiny sa rozhodli pre pripojenie k svetu, ktorý je stále viac a viac integrovaný."

 

Panamská vláda vo vyhlásení uviedla, že existuje "iba jedna Čína" a Taiwan je jej neoddeliteľnou súčasťou. Peking tým zaznamenal ďalší úspech v úsilí o izoláciu tohto ostrovného štátu, ktorý považuje za svoju odštiepeneckú provinciu.

 

Na stále zmenšujúcom sa zozname krajín, ktoré oficiálne uznávajú Taiwan, zostalo len 20 krajín, z toho 11 je v Latinskej Amerike a Karibiku. Zatiaľ posledným, ktorý prestal uznávať Taiwan, sa stal v decembri 2016 africký ostrovný štát Svätý Tomáš a Princov ostrov.

 

V rámci politiky "jednej Číny" Peking od iných štátov vyžaduje, aby neudržiavali diplomatické vzťahy s Taiwanom. Ostrov má samostatnú vládu od roku 1949, keď tam po porážke v občianskej vojne s komunistami utiekli čínski nacionalisti. USA stále poskytujú Taiwanu rozsiahlu ekonomickú, technologickú i vojenskú pomoc, čo vo významnej miere zabezpečilo a ďalej zaručuje jeho obranyschopnosť a nezávislosť.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona