Pan Ki-mun: Zákaz mučenia je absolútny

NETKY.SK • 25 Jún 2014, 13:25 • 2 min
Pan Ki-mun: Zákaz mučenia je absolútny

NEW YORK - Na ratifikáciu Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu vyzval generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun v príhovore k Medzinárodnému dňu OSN na podporu obetí mučenia.

slovakia

left justify in out

Valné zhromaždenie OSN (VZ OSN) na odporúčanie Hospodárskej a sociálnej rady a na základe rozhodnutia z 12. decembra 1997 vyhlásilo 26. jún za Medzinárodný deň OSN na podporu obetí mučenia.

 

"Naliehavo prosím štáty, ktoré tak ešte neurobili, aby ratifikovali Dohovor OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu, ktorý bol schválený pred 30 rokmi. Pri príležitosti Medzinárodného dňa 0SN na podporu obetí mučenia sa v myšlienkach obraciame k obetiam a zaväzujeme sa zintenzívniť naše aktivity na skoncovanie s týmito ohavnými praktikami," uviedol Pan Ki-mun. Zákaz mučenia je absolútny, zdôraznil generálny tajomník OSN v posolstve, uverejnenom na webovej stránke svetovej organizácie. Pan Ki-mun pripomenul, že 155 štátov, ktoré tento dohovor ratifikovali, sa zároveň všetky zaviazali, že budú bojovať proti beztrestnosti, budú hĺbkovo vyšetrovať prípady mučenia a odovzdávať zodpovedné osoby do rúk orgánov činných v trestnom konaní bez rozdielu postavenia trýzniteľov. Zároveň sa štáty zaviazali, že budú odškodňovať obete mučenia a ich rodiny, uviedol generálny tajomník OSN. Žiaľ, právo obetí mučenia na účinné služby na readaptáciu ostávajú v čisto teoretickej polohe, najmä v oblastiach ozbrojených konfliktov a veľkých humanitárnych kríz, dodal Pan Ki-mun.

 

VZ OSN stanovilo tento medzinárodný deň v rezolúcii č. 52/149 s tým, aby sa úplne odstránilo mučenie a zaistilo účinné uplatňovanie Dohovoru OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu.

 

Tento dohovor z decembra 1984, ktorý vstúpil do platnosti 26. júna 1987, zaväzuje štáty, aby vyšetrovali prípady mučenia, skúmali fakty o mučení, súdili a trestali tých, ktorí sa takým spôsobom previnili. Zároveň majú štáty zaistiť obetiam mučenia kompenzáciu, teda vykonať všetky nevyhnutné opatrenia v boji proti beztrestnosti páchateľov.

 

Dvadsiaty šiesty jún je podľa OSN dňom, keď si treba uvedomiť, že mučenie, ktoré sa používa vo vyše 100 krajinách sveta, predstavuje zásah a narušenie nedotknuteľného práva človeka - jeho dôstojnosti. V tento deň sa treba zmobilizovať a spoločne bojovať proti beztrestnosti tých, ktorí iných mučia, týrajú alebo sa hrubo správajú voči iným ľudským bytostiam.

 

Dohovor OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému či ponižujúcemu zaobchádzaniu alebo trestaniu v New Yorku podpísal 8. septembra 1986 i predstaviteľ vtedajšej ČSSR. Dňa 28. mája 1993 sa s platnosťou od 1. januára 1993 uskutočnila notifikácia sukcesie Slovenskej republiky do mnohostranných zmluvných dokumentov, ktorých depozitárom je generálny tajomník OSN a ku dňu rozdelenia Česko-Slovenska nadobudli platnosť pre Slovensko.

 

Na prípady mučenia a neľudského zaobchádzania všade vo svete poukazujú organizácie zaoberajúce sa ochranou ľudských práv.

 

Medzinárodná rada na rehabilitáciu obetí presadzuje víziu sveta bez mučenia. Táto nezávislá medzinárodná organizácia, založená v roku 1985, spolupracuje s asi 146 strediskami na rehabilitáciu obetí mučenia vo všetkých regiónoch sveta. Usiluje sa aj o prevenciu pred mučením a za odstránenie beztrestnosti mučiteľov, zdôrazňuje ľudské práva obetí mučenia a dokumentuje túto problematiku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies