Pan Ki-mun vyzval svet na ochranu vysychajúceho Aralského jazera

NETKY.SK • 29 Október 2014, 17:03 • 2 min
Pan Ki-mun vyzval svet na ochranu vysychajúceho Aralského jazera

MOSKVA - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby prispelo k ochrane Aralského jazera, ležiaceho medzi Kazachstanom a Uzbekistanom, a predišlo tak jeho zániku.

slovakia

left justify in out

Videoposolstvo šéfa OSN odvysielali na konferencii v uzbeckom meste Urgenč, informovala dnes agentúra RIA Novosti.
     

"Aralské jazero je dnes na pokraji úplného zániku. Takáto strata by postihla milióny obyvateľov Uzbekistanu a ďalších štátov. Vyzývam preto na zosilnenie medzinárodnej pomoci," povedal Pan Ki-mun na utorňajšej Medzinárodnej konferencii o implementácii regionálnych projektov v kotline Aralského jazera, konanej 28. a 29. októbra.
     

Podľa generálneho tajomníka je "podstatou problému slabý vodný manažment" a jeho možným riešením "efektívnejšie využívanie vodných zdrojov". Pan Ki-mun zároveň zdôraznil význam miestnej a medzinárodnej spolupráce so zámerom "spravodlivo spravovať cezhraničné vodné plochy" s tým, že problém nemôže riešiť iba jeden štát.
     

Aralské jazero bolo do roku 1960 jedným z najobjemnejších vodných telies sveta. Odklon jeho hlavných prítokov, riek Amudarja a Syrdarja, ako aj intenzívne využívanie vody na priemyselné účely spôsobilo jeho rýchle vysychanie. Za uplynulých 50 rokov sa jeho povrch zmenšil na osminu a hladina klesla z 53 metrov na 29.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona