Pan Ki-mun vyzval na reguláciu globálneho obchodu so zbraňami

NETKY.SK • 4 Júl 2012, 06:18 • 2 min
Pan Ki-mun vyzval na reguláciu globálneho obchodu so zbraňami

Pan Ki-mun vyzval na reguláciu globálneho obchodu so zbraňami - Politika Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun apeloval na krajiny sveta, aby sa zaviazali k účinnej regulácii globálneho obchodu so zbraňami, ktorého ročný objem presahuje 60 miliárd dolárov (47

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun apeloval na krajiny sveta, aby sa zaviazali k účinnej regulácii globálneho obchodu so zbraňami, ktorého ročný objem presahuje 60 miliárd dolárov (47,65 mld. eur).
      "Slabo regulované medzinárodné transfery zbraní roznecujú občianske konflikty, destabilizujú regióny a zväčšujú moc teroristov a zločineckých sietí," zdôraznil Pan v prejave na úvod medzinárodnej konferencie, ktorá sa začala v utorok v New Yorku a potrvá do 27. júla.
      Zo stretnutia by mal vzísť návrh prvej právne záväznej multilaterálnej dohody regulujúcej obchod s konvenčnými zbraňami. Stále však pretrvávajú hlboké rozpory o konktrétnych ustanoveniach budúcej zmluvy. Napríklad o tom, či sa má pri vývoze zbraní do určitej krajiny povinne prihliadať na to, či v nej nedochádza k porušovaniu ľudských práv.  
      Začiatok konferencie oddialili o viac ako deň nezhody okolo účasti palestínskej delegácie, ktorá trvala na udelení plného hlasovacieho práva. Spojené štáty a Izrael pohrozili, že v takomto prípade z konferencie odídu. Napokon sa Palestínčania museli uspokojiť so štatútom pozorovateľa bez hlasovacích práv. Podobne sú na tom vo Valnom zhromaždení OSN, ktoré bude dohodu schvaľovať.
      V globálnom obchode s konvenčnými zbraňami s vyše 40-percentným podielom dominujú USA. Ďalšími poprednými vývozcami sú Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko a Rusko.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies