Pan Ki-mun vyzval Maďarsko, aby rešpektovalo ľudské práva utečencov

NETKY.SK • 27 September 2015, 08:51 • 2 min
Pan Ki-mun vyzval Maďarsko, aby rešpektovalo ľudské práva utečencov

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyzval Maďarsko, aby rešpektovalo ľudské práva migrantov, aj keď maďarskému prezidentovi povedal, že chápe problémy Budapešti v súvislosti s nedávnym denným prílevom desiatok tisíc utečencov.

slovakia

left justify in out

Pan sa stretol s maďarským prezidentom Jánosom Áderom v sobotu na okraj summitu OSN o udržateľnom rozvoji sveta, informovala tlačová agentúra AP.

OSN vo vyhlásení uviedla, že Pan "chápe výzvy, ktorým čelí Maďarsko", zdôraznil však "význam rešpektovania ľudskej dôstojnosti a ľudských práv".

Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg verí, že Facebook pomôže medzinárodnému spoločenstvu presadiť nový program udržateľného rozvoja. Povedal, že v spolupráci s Úradom OSN pre utečencov prinesie internet do utečeneckých táborov. 

"Spojenie prinesie utečencom lepší prístup k podpore od poskytovateľov pomoci a udrží ich v kontakte s rodinami," citovala ho AP.

V príhovore k účastníkom Fóra súkromného sektora OSN Zuckerberg uviedol, že širokopásmové internetové pripojenie "musí byť v srdci stratégie globálneho rozvoja" v záujme riešenia nových úloh a potrieb novej generácie. "Dáta nám môžu pomáhať prijímať inteligentné rozhodnutia, ale iba ak ich dokážete interpretovať rýchlo a s dôverou, preto chceme pomáhať OSN prijímať rozhodnutia, ktoré budú presadzovať naše ciele."

Námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne operácie Stephen O'Brien povedal, že výzvy o pomoc vzrástli za uplynulé desaťročie o vyše 600 percent a teraz dosiahli hranicu takmer 20 miliárd dolárov. 

Na akcii o financovaní humanitárnej pomoci na summite OSN v New Yorku, ktorý schválil nové rozvojové ciele pre ďalších 15 rokov, povedal, že humanitárna pomoc bola pôvodne koncipovaná ako dočasná "škatuľka prvej pomoci". 

Pomoc je v mnohých prípadoch poskytovaná po celé roky bez riešenia príčin pod povrchom.

Väčšina humanitárnej pomoci tento rok pôjde do piatich krajín, v ktorých dlho pretrváva stav núdze - Sýrie, Iraku, Južného Sudánu, Stredoafrickej republiky a Konga, uviedla agentúra AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies