Pan Ki-mun v Istanbule: Ak nedôjde k zmenám, generácie ľudí odsúdime na život v utrpení

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 11:36 • 2 min
Pan Ki-mun v Istanbule: Ak nedôjde k zmenám, generácie ľudí odsúdime na život v utrpení

ISTANBUL - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun otvoril dnes v Istanbule prvý svetový humanitárny summit, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Pan vo svojom príhovore uviedol, že svet čelí najväčšej globálnej utečeneckej kríze od druhej svetovej vojny. Upozornil tiež, že na pomoc je odkázaný rekordný počet ľudí.

 

"Civilisti sú vystavení útokom ako nikdy doteraz," vyhlásil. Okrem iného dodal, že obete konfliktov "od nás čakajú záväzky", ktoré povedú "k dodávkam humanitárnej pomoci".

 

Vo svojej otváracej reči Pan vyzval štáty sveta aj na dodržiavanie medzinárodných zákonov týkajúcich sa pravidiel vedenia vojny.

 

Na dvojdňový bezprecedentný humanitárny summit do Istanbulu pricestovali hlavy štátov a vlád 60 krajín - vrátane Slovenska, ktoré zastupuje prezident Andrej Kiska.

 

Medzi 6000 účastníkmi sú aj predstavitelia mimovládnych a humanitárnych organizácií a rozličných firiem a spoločností. Cieľom summitu je prehodnotiť súčasný systém humanitárnej pomoci a definovať ambiciózny program, ktorého cieľom je lepšie reagovať na potreby ľudí v núdzi, obete ozbrojených konfliktov, ale aj klimatických zmien.

 

"Rozsah toho, čo treba urobiť, nás núti nájsť inovatívne riešenia, lepšiu kvalitu, aby sme mohli reagovať na potreby ľudí," uviedol námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Stephen O'Brien.

 

Upozornil, že ak nedôjde k zmenám, "my odsúdime ďalšie generácie ľudí na život, ktorý nebude nikdy zbavený utrpenia". Ako informovali francúzske médiá, v tejto súvislosti je dôležité, že summit sa bude venovať aj prístupu detí k vzdelávaniu a udržateľnému rozvoju.

 

OSN odhaduje, že vlani svoju vlasť alebo domov muselo opustiť takmer 60 miliónov presídlencov a utečencov a 125 miliónov ľudí potrebuje pomoc.

 

Agentúra DPA pripomenula, že Turecko ako dejisko summitu nie je náhodnou voľbou OSN, keďže táto krajina prijala už viac ako tri milióny utečencov, prevažne zo susednej Sýrie.

 

Hlavy štátov a vlád sa v Istanbule stretnú za okrúhlym stolom, kde sa bude hovoriť o úlohe politického vedenia pri prevencii alebo urovnaní konfliktov. Budú si vymieňať názory na spôsoby, akým medzinárodné spoločenstvo môže predchádzať vypuknutiu konfliktu, sprostredkovať jeho riešenie v ranej fáze alebo urovnanie. Diskutovať majú aj o efektívnej prevencii, ktorá by vypuknutiu konfliktov zabránila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies