Pan Ki-mun rokoval s Netanjahuom o blízkovýchodnom mierovom procese

NETKY.SK • 9 November 2010, 13:06 • 2 min
Pan Ki-mun rokoval s Netanjahuom o blízkovýchodnom mierovom procese

Pan Ki-mun rokoval s Netanjahuom o blízkovýchodnom mierovom procese - Politika Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a izraelský premiér Benjamin Netanjahu rokovali v noci nadnes o zablokovaných blízkovýchodných mierových rokovaniach a plánovanom izraelskom s

slovakia

left justify in out

img

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun a izraelský premiér Benjamin Netanjahu rokovali v noci nadnes o zablokovaných blízkovýchodných mierových rokovaniach a plánovanom izraelskom stiahnutí sa zo spornej obce na libanonských hraniciach.
      "Generálny tajomník a premiér Netanjahu diskutovali o prebiehajúcom úsilí o pokrok v blízkovýchodnom mierovom procese," uvádza sa vo vyhlásení, ktoré vydali po rokovaniach v sídle OSN v New Yorku.  
      Vo vyhlásení sa ďalej uvádza, že podľa Pan Ki-muna je životne dôležité "prelomiť súčasnú politickú patovú situáciu, obnoviť rokovania a vyprodukovať výsledky".
      Mierové rokovania medzi Izraelom a Palestínčanmi sú zablokované od septembra, keď sa skončilo izraelské moratórium na výstavbu židovských osád na okupovaných územiach. Palestínčania podmieňujú pokračovanie rokovaní zmrazením výstavby. Washington sa neúspešne pokúšal Netanjahua presvedčiť, aby tak urobil.
      Pan vyjadril znepokojenie v súvislosti s obnovením izraelskej výstavby a nedávnymi oznámeniami o ďalšej výstavbe vo východnom Jeruzaleme.
      Predmetom rokovaní medzi Panom a Netanjahuom boli aj "súčasné návrhy v otázke Ghadžaru", dediny na izraelsko-libanonskej hranici, v súvislosti s plánmi Izraela ukončiť okupáciu obce s 2200 obyvateľmi.    Izraelské médiá priniesli správy, podľa ktorých Netanjahu plánuje ohlásiť stiahnutie Izraela z Ghadžaru a vrátenie kontroly nad dedinou Libanonu.    
      Stiahnutie podľa médií posilní libanonského premiéra Saáda Harírího a jeho umiernených politických spojencov. Existujú však tiež obavy, že Ghadžar sa stane strategickým miestom pre libanonské hnutie Hizballáh, ktoré má podporu Iránu.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies