Pan Ki-mun: Problematika migrácie nemá byť len európska, ale globálna otázka

NETKY.SK • 19 Október 2015, 17:00 • 2 min
Pan Ki-mun: Problematika migrácie nemá byť len európska, ale globálna otázka

BRATISLAVA - Problematiku migrácie a utečencov označil generálny tajomník OSN Pan Ki-mun za jednu z najdôležitejších globálnych otázok súčasnosti. Podľa neho by to nemala byť len európska otázka, ale treba ju riešiť celosvetovou solidaritou a súcitom. Vyhlásil to po dnešnom stretnutí so šéfom slovenskej diplomacie Miroslavom Lajčákom v Bratislave.

slovakia

left justify in out

Je si vedomý toho, že v štátoch, ktoré čelia migračnému náporu, to prináša domáce výzvy, ktoré vyplývajú z politických, sociálnych a ekonomických úloh. "Ale títo bezmocní ľudia utekajú do vašich krajín pred vojnou a prenasledovaním, lebo sa boja o svoju bezpečnosť," upozornil s tým, že im treba poskytnúť život zachraňujúcu pomoc.

 

Poukázal na to, že v súčasnosti sú viac ako štyri milióny ľudí utečencami. Keďže sa nepodarilo vyriešiť príčinu a dôvody, pre ktoré opúšťajú svoje domovy, treba im teraz poskytnúť pomoc. Pan Ki-mun si váži angažovanie sa Európskej únie v tejto otázke. Dúfa, že keď sa stretnú lídri na novembrovom summite EÚ - Afrika v La Vallette na Malte, schvália širšie a komplexnejšie riešenie. Vyzýva na to najmä v súvislosti s prichádzajúcou zimou, ktorá situáciu utečencov ešte zhorší. "Rátam s líderstvom EÚ," poznamenal.

 

Lajčák potvrdil pripravenosť Slovenska spolupracovať na probléme migrácie. "Sme presvedčení o potrebe spoločného medzinárodného úsilia, ktoré bude zamerané na dlhodobé strategické udržateľné riešenia vrátane odstraňovania príčin nelegálnej migrácie," zdôraznil.

 

Vláda na zmiernenie migračnej krízy vyčlenila dva milióny eur do príslušných programov a fondov OSN. Ide o súčasť 21-miliónového balíka, ktorý odsúhlasila. Ďalší príspevok v sume 600.000 eur pôjde na prevenciu konfliktov, mediácie a tzv. dobré služby generálneho tajomníka OSN vrátane podpory pre reformu bezpečnostného sektora. "Je to veľmi veľkorysý prejav podpory, ktorý uľahčí a pomôže práci OSN zachraňovať životy," konštatoval Pan.

 

Minister poukázal na to, že medzinárodné spoločenstvo v súčasnosti čelí čoraz komplexnejším globálnym, regionálnym aj národným výzvam. "Tie zasahujú štáty, spoločenstvá, ale aj životné prostredie či kultúrno-historické dedičstvo. Žiadnu z nich nie je možné vyriešiť bez spoločného úsilia a zapojenia OSN," dodal.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona