Pan Ki-mun: Osídľovacie plány Izraela ohrozujú mierový proces

NETKY.SK • 3 December 2012, 08:00 • 2 min
Pan Ki-mun: Osídľovacie plány Izraela ohrozujú mierový proces

Pan Ki-mun Osídľovacie plány Izraela ohrozujú mierový proces - Politika Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun ostro kritizoval plány Izraela na výstavbu nových bytov pre židovských osadníkov na okupovaných palestínskych územiach. Izrael minulý týždeň v reakci

slovakia

left justify in out

imgGenerálny tajomník OSN Pan Ki-mun ostro kritizoval plány Izraela na výstavbu nových bytov pre židovských osadníkov na okupovaných palestínskych územiach.

Izrael minulý týždeň v reakcii na zvýšenie diplomatického štatútu Palestíny na nečlenský pozorovateľský štát OSN schválil výstavbu 3000 nových bytových jednotiek vo východnom Jeruzaleme a v Predjordánsku.

"(Tieto) osídlenia sú z hľadiska medzinárodného práva nelegálne a ak bude vybudované osídlenie E-1, bude to predstavovať takmer fatálny úder pre ostávajúce šance na dosiahnutie riešenia dvoch štátov," uviedol Pan Ki-mun vo svojom nedeľnom vyhlásení.

Šéf OSN pripomenul, že výstavba v tzv. koridore E-1 by mohla odrezať východný Jeruzalem - Palestínčanmi požadovaný ako hlavné mesto ich samostatného štátu - od zvyšku Predjordánska. "V záujme mieru musia byť akékoľvek plány pre E-1 zrušené," zdôraznil.

Pan zároveň apeloval na všetky strany, aby obnovili rokovania a zintenzívnili úsilie o úplný, spravodlivý a trvalý mier a aby nepodnikali provokatívne kroky, všímajú si svetové tlačové agentúry.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona