Pan Ki-mun na poslednej tlačovej konferencii: Aleppo sa stalo synonymom pekla

NETKY.SK • 17 December 2016, 08:11 • 2 min
Pan Ki-mun na poslednej tlačovej konferencii: Aleppo sa stalo synonymom pekla

NEW YORK - Odchádzajúci generálny tajomník OSN Pan Ki-mun dnes na svojej poslednej tlačovej konferencii vo funkcii povedal, že sýrske mesto Aleppo sa stalo "synonymom pekla".

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

A vyjadril ľútosť nad neúspechom medzinárodného spoločenstva zastaviť vojnu v Sýrii. "Krviprelievanie v Sýrii zostáva široko roztvorenou dierou v globálnom svedomí," zdôraznil.

 

OSN je podľa jeho slov pripravená pomáhať, kde treba, pri záchrane čo možno najväčšieho počtu ľudí z obliehaného Aleppa, aj keď nočná záchranná operácia bola v dôsledku bojov prerušená.

 

Pan povedal, že z východného Aleppa boli počas noci evakuované tisíce ľudí s pomocou agentúr OSN, Červeného kríža a arabského Červeného polmesiaca, vrátane 194 pacientov, ktorých previezli do nemocníc v ďalších častiach Sýrie a Turecka.

 

"Je mi veľmi ľúto, že sme museli zastaviť túto operáciu...," dodal.

 

Pri hodnotení svojho desaťročného pôsobenia na čele OSN Pan uviedol, že jeho úspechy prevážili veci, ktoré "sú viac na poľutovaniahodnej strane". Okrem Sýrie hovoril o riziku genocídy v Južnom Sudáne a strachu, že sa nepodarí uplatniť parížsku klimatickú dohodu, ktorú by mohla ohroziť vláda novozvoleného amerického prezidenta Donalda Trumpa.

 

Vyzval svetových vodcov a Bezpečnostnú radu OSN, aby prijali opatrenia, ktoré ukončia násilie v Sýrii a zabránia možnej genocíde v Južnom Sudáne - aj keby mali byť tieto opatrenia represívne.

 

Pan sa vyjadril aj k šíriacim sa fámam, že bude kandidovať na juhokórejského prezidenta. Povedal, že sa rozhodne, až po návrate do vlasti začiatkom januára, po desiatich rokoch na čele OSN.

 

Po návrate má v úmysle stretnúť sa "s toľkými ľuďmi, koľko bude možné" - s politikmi, členmi občianskej spoločnosti a svojimi priateľmi. A zváži, ako by mohol najlepšie pomôcť svojej vlasti.

 

V Južnej Kórei zavládol podľa jeho slov "chaos" po výbušnom korupčnom škandále týkajúcom sa prezidentky Pak Kun-hje, ktorú parlament minulý týždeň zbavil právomocí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies