Pan Ki-mun: Migračná kríza nie je krízou čísel, ale globálnej solidarity

NETKY.SK • 19 Október 2015, 19:14 • 2 min
Pan Ki-mun: Migračná kríza nie je krízou čísel, ale globálnej solidarity

BRATISLAVA – Migračná kríza nie je krízou čísel, ale globálnej solidarity. Počas dnešnej návštevy zariadenia pre dočasných azylantov z Rakúska v Gabčíkove to povedal generálny tajomník Organizácie Spojených národov (OSN) Pan Ki-mun.

slovakia

left justify in out

"Súčasná kríza môže byť veľkou výzvou, nakoľko sú ľudia pripravení a čo môžu urobiť pre ľudí, ktorí sa snažia o získanie ochrany a lepších príležitostí pre svoje deti a seba samých," uviedol.

 

Pan Ki-mun si je vedomý, že migranti sa stali globálnou témou a mnohé európske krajiny preto čelia vážnym politickým, sociálnym či ekonomickým výzvam pri ich prijímaní. Podľa jeho slov by sa však nemalo zabúdať na to, že títo ľudia utekajú pred vojnou a prenasledovaním. "Sú zúfalí a hľadajú pomoc, záchranu života a ochranu ľudskej dôstojnosti," podotkol generálny tajomník OSN. Svetových lídrov preto vyzýva, aby ukázali svoju globálnu solidaritu a mali srdce pre migrantov. "Sú to ľudia, ktorí potrebujú naliehavo humanitárnu pomoc," skonštatoval. Zároveň vyjadril vďačnosť Slovensku a Rakúsku, že sa aj na príklade zariadenia v Gabčíkove dobre starajú o migrantov.

 

V zariadení je momentálne 483 dočasných azylantov z Rakúska. Ich umiestnenie minister vnútra Robert Kaliňák prirovnal k premiérovému riešeniu v rámci európskej migračnej krízy. "Tento model nie je veľmi typický, ale ukazuje sa ako funkčný. Toto riešenie ponúkame aj naďalej Európskej komisii i ostatným štátom," uviedol.

 

Rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová je vďačná za humanitárnu i zdravotnú starostlivosť pre rakúskych azylantov v Gabčíkove. "Je to partnerstvo, ktoré je signálom solidarity," dodala.

 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun pricestoval na Slovensku na pozvanie prezidenta SR Andreja Kisku. V rámci jeho štvordňového pobytu na Slovensku (17.-20. októbra) už navštívil pamiatky a prírodné zaujímavosti v regióne Vysokých Tatier a taktiež sa stretol s hlavou štátu Andrejom Kiskom. Univerzita Komenského v Bratislave mu dnes udelila čestný titul Doctor honoris causa. Pan Ki-mun dnes absolvoval aj pracovný obed s premiérom Robertom Ficom a stretol sa i s predsedom Národnej rady SR Petrom Pellegrinim.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies