Pan Ki-mun kritizoval Izrael za "provokačné" budovanie židovských osád

NETKY.SK • 27 Január 2016, 07:55 • 2 min
Pan Ki-mun kritizoval Izrael za "provokačné" budovanie židovských osád

NEW YORK - Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun kritizoval v utorok Izrael za budovanie nových osád na okupovaných územiach.

slovakia

left justify in out

Povedal, že tieto "provokačné akcie" Izraela vyvolávajú pochybnosti o jeho oddanosti riešeniu v podobe dvoch štátov v čase narastajúcej palestínskej frustrácie z takmer 50 rokov okupácie.

 

Palestínčania si chcú vybudovať nezávislý štát na Západnom brehu, v pásme Gazy a východnom Jeruzaleme, na územiach, ktoré Izrael obsadil vo vojne v roku 1967. Ostatné kolo mierových rokovaní sa skončilo v apríli 2014 neúspechom a v uplynulých mesiacoch opätovne prudko vzrástlo izraelsko-palestínske násilie.

 

Izrael vo štvrtok potvrdil, že si mieni ponechať veľkú oblasť s úrodnou pôdou na okupovanom Západnom brehu, v blízkosti rieky Jordán. Na tomto území, kde si chcú Palestínčania vytvoriť vlastný štát, už bolo vybudovaných viacero židovských poľnohospodárskych osád.

 

Pana podľa jeho slov "hlboko znepokojujú" správy, že izraelská vláda schválila plány na postavenie 150 nových obytných jednotiek "v ilegálnych osadách na okupovanom Západnom brehu". "Tieto provokačné akcie nevyhnutne povedú k rastu populácie osadníkov, k ďalšiemu zvýšeniu napätia a oslabia akékoľvek možnosti na politickú cestu vpred," povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN k Blízkemu východu.

 

"Pokračujúce osadnícke aktivity sú urážkou pre Palestínčanov a medzinárodné spoločenstvo. Právom vyvolávajú zásadné otázky o záväzku Izraela pre riešenie v podobe dvoch štátov," citovala Pana agentúra Reuters. Upozornil, že medzi Palestínčanmi narastá frustrácia.

 

Veľvyslankyňa USA pri OSN, Samantha Powerová, vyhlásila, že Washington je ostro proti budovaniu nových osád Izraelom. "Izraelský osadnícky program ... je v zásade nezlučiteľný s riešením v podobe dvoch štátov a vyvoláva legitímne otázky o dlhodobých zámeroch Izraela," povedala Bezpečnostnej rade OSN.

 

Hlavný palestínsky delegát pri OSN, Rijád Mansúr, vyzval BR OSN, aby prijala opatrenia zamerané proti izraelským osadám.

 

Izraelský vyslanec pri OSN Danny Danon obvinil BR OSN z "pokrytectva", pretože odsudzuje "teroristické útoky" uskutočnené inde vo svete, ale nie v Izraeli. O izraelských osadách sa nezmienil.

 

"Cesta k mieru je dlhá a ťažká, ale Izrael je odhodlaný vynaložiť všetko úsilie," dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies