Pan Ki-mun hovoril o kríze s lídrami viacerých krajín EÚ vrátane SR

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:04 • 2 min
Pan Ki-mun hovoril o kríze s lídrami viacerých krajín EÚ vrátane SR

NEW YORK - Väčšina z ľudí prúdiacich do Európy uteká pred násilím a útlakom vo svojej krajine a má právny nárok požiadať o azyl, vyhlásila dnes Organizácia Spojených národov. Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun podľa nej telefonicky hovoril v posledných dvoch dňoch o migračnej kríze s lídrami Slovenska, Rakúska, Českej republiky, Nemecka, Grécka, Maďarka a Poľska.

slovakia

left justify in out

"Generálny tajomník (Pan Ki-mun) zdôraznil individuálnu a kolektívnu zodpovednosť európskych štátov reagovať zodpovedne a humánne," uviedol hovorca generálneho tajomníka OSN Stephane Dujarric.

 

Generálny tajomník podľa tlačového hovorcu v rozhovoroch s lídrami podčiarkol, že prevažnú väčšinu ľudí prichádzajúcich do Európy tvoria utečenci unikajúci pred vojnou a násilím, ktorí majú právo bez akejkoľvek diskriminácie požiadať o azyl.

 

Niektoré európske štáty vyjadrujú názor, že väčšina z osôb vstupujúcich na územie EÚ cez Balkán sú migranti hľadajúci lepšie ekonomické podmienky a nezaslúžia si azyl či štatút utečenca, iné štáty EÚ zasa trvajú na tom, že prijmú iba kresťanských utečencov a nie moslimov, píše agentúra Reuters.

 

Dujarric upozornil, že sa môže vyskytnúť diskriminácia na náboženskej báze. Pan Ki-mun podľa neho ďalej ocenil snahy množstva európskych lídrov konať v tejto situácii humánne a vyzval Európu na dosiahnutie jednotného prístupu.

"V ich postavení európskych lídrov je ich jednoznačne odmietavý postoj voči rastúcej xenofóbii, diskriminácii a násiliu namierenému proti migrantom a utečencom v Európe obzvlášť dôležitý," priblížil hovorca obsah telefonátov generálneho tajomníka OSN. "(Pan Ki-mun) dúfa, že akékoľvek prejavy takýchto javov sa budú riešiť dôrazne a včas."

 

OSN je podľa slov generálneho tajomníka pripravená prostredníctvom svojich agentúr i naďalej podporovať úsilie európskych politikov presadiť riešenia, ktoré sú efektívne, uskutočniteľné a v súlade so všeobecnými ľudskými právami a humanitárnymi štandardami vrátane práva požiadať o azyl.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies