Pan Ki-mun: Celá OSN bude smútiť za nezabudnuteľným Butrusom Butrusom-Ghálím

NETKY.SK • 17 Február 2016, 07:27 • 2 min
Pan Ki-mun: Celá OSN bude smútiť za nezabudnuteľným Butrusom Butrusom-Ghálím

NEW YORK - Vo veku 93 rokov zomrel v utorok bývalý generálny tajomník Organizácie Spojených národov Butrus Butrus-Ghálí. Oznámila to Bezpečnostná rada OSN.

slovakia

left justify in out

Butrus-Ghálí zomrel v egyptskej metropole Káhira po týždňovej hospitalizácii. Tento egyptský politik a diplomat pôsobil na čele OSN jedno funkčné obdobie, v rokoch 1992-1996, ako v poradí šiesty generálny tajomník.

 

Jeho smrť oznámil na utorkovom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN v New Yorku venezuelský veľvyslanec pri OSN Rafael Carreňo, ale ďalšie podrobnosti o úmrtí neuviedol.

 

Rada si potom minútou ticha uctila pamiatku Butrusa-Ghálího, informovala tlačová agentúra DPA.

 

Butrus-Ghálí sa narodil 14. novembra 1922 v Káhire v rodine koptských kresťanov. Počas pôsobenia na čele svetovej organizácie musel riešiť viaceré vážne krízy vrátane rozpadu bývalej Juhoslávie a genocídy v Rwande.

 

Súčasný generálny tajomník OSN Pan Ki-mun vyhlásil, že smrť Butrusa-Ghálího "ho hlboko zarmútila". Poznamenal, že organizáciu riadil počas "jedného z najbúrlivejších a najnáročnejších období v jej dejinách".

 

Pan povedal novinárom v New Yorku: "Celá OSN bude smútiť za nezabudnuteľným lídrom, ktorý odviedol neoceniteľnú prácu pre svetový mier a medzinárodný poriadok. Jeho oddanosť OSN - jej poslaniu a zamestnancom - bola nepochybná a stopa, ktorú zanechal na organizácii, je nezmazateľná."

 

Úrad egyptského prezidenta Abdala Fattáha Sísího uviedol vo vyhlásení, že svet stratil "impozantnú politickú osobnosť, ktorá obohatila svetovú politiku".

 

"Zosnulý zostane... symbolom vlasteneckého politika, ktorý sa obetoval v službe tejto krajine a svojím pôsobením na svetovej scéne bol pre všetkých Egypťanov vynikajúcim vzorom," uvádzalo sa vo vyhlásení Sísího.

 

Americký minister zahraničných vecí John Kerry zverejnil vyhlásenie, že smrť Butrusa-Ghálího ho zarmútila. Označil ho za "výnimočného diplomata, odborne zdatného politika a neúnavného obhajcu mieru, ktorý slúžil ako generálny tajomník OSN kvalitne a so cťou".

 

Úrad francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda vydal vyhlásenie, v ktorom vyzdvihol Butrusa-Ghálího ako diplomata, ktorý "nikdy neprestal zápasiť za zachovanie mieru, predchádzať konfliktom a spájať ľudí, pričom rešpektoval ich rôznorodosť".

 

"Prezident vzdáva hold tomuto priateľovi Francúzska, francúzštiny a francúzskym hodnotám," dodal Elyzejský palác. Butrusa-Ghálího hospitalizovali minulý týždeň so zlomeninou panvy, ako uviedli miestne noviny al-Masrí al-Júm. Rodina naňho naliehala, aby išiel do Francúzska na operáciu, ale Butrus-Ghálí sa rozhodol zostať v Egypte, povedali rodinní príslušníci pre noviny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies