Pamiatku obetí hôr stráži socha patróna horských záchranárov

NETKY.SK • 26 Október 2014, 16:01 • 2 min
Pamiatku obetí hôr stráži socha patróna horských záchranárov

ZUBEREC - V rámci tradičnej pietnej spomienky na obete horských nešťastí vysvätili dnes na symbolickom cintoríne blízko Domu horskej služby na Zverovke sochu sv. Jána Pavla II., patróna horských záchranárov. Zuberec pri tejto príležitosti navštívil jeho spolužiak z gymnázia vo Wadowiciach Eugeniusz Mróz.

slovakia

left justify in out

„Túto sochu dali nezištne zhotoviť tunajší podnikatelia, ktorí sú tiež horskí záchranári, pri príležitosti tohtoročných osláv 60. výročia horskej záchrany v Roháčoch. Okrem nej pribudla na tento symbolický cintorín skala, ktorú sem umiestnili lesníci, aby si dôstojným spôsobom pripomenuli obete hôr zo svojich radov,“ uviedol pre TASR Rastislav Šroba, príslušník tamojšieho strediska Horskej záchrannej služby.
      

Zároveň pripomenul, že v Západných Tatrách prišli tohto roku o život dvaja turisti. „Začiatkom augusta zahynul pod Jakubinou 59-ročný Holanďan. O prípade smrteľného zásahu bleskom poľského turistu na Volovci vie u nás málokto, lebo ho vzápätí odviezli zasahujúci poľskí leteckí záchranári,“ spresnil.
      

„Nezabúdame ani na horských záchranárov, ktorí odišli na večnosť. Stále čerstvou ranou je skon nášho dobrého priateľa Janka Matláka pod lavínou v Himalájach. Iba pred pár dňami sme sa s ním rozlúčili tu v jeho rodnom Zuberci. Aj tabuľka s jeho menom bude už navždy na našom symbolickom obetí hôr,“ dodal Šroba.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies