Pamätník SNP v Trenčíne pripomína i obete fašizmu popravené na Brezine

NETKY.SK • 29 August 2013, 15:30 • 2 min
Pamätník SNP v Trenčíne pripomína i obete fašizmu popravené na Brezine

TRENČÍN - Mesto ho v posledných rokoch aj vďaka pomoci verejnoprospešných pracovníkov a dobrovoľníkov pravidelne udržiava a čistí jeho okolie.

slovakia

left justify in out

Krajské mesto Trenčín má jediný pamätník venovaný Slovenskému národnému povstaniu, ktorý zároveň pripomína aj oslobodenie mesta a obete fašizmu, ktoré popravili v Trenčíne v rokoch 1944 až 1945. Odhalili ho v roku 1946.

Ako TASR informovala hovorkyňa mesta Erika Ságová, Pamätník umučených je v lesoparku Brezina pri Čerešňovom sade. Mesto ho v posledných rokoch aj vďaka pomoci verejnoprospešných pracovníkov a dobrovoľníkov pravidelne udržiava a čistí jeho okolie, takže je v dobrom stave a nie je potrebné investovať do jeho rekonštrukcie.

"Pôvodný Pamätník umučeným je v Dušovej doline v lesoparku Brezina a je venovaný 69 obetiam fašizmu, ktoré na týchto miestach popravili Nemci. Od roku 1970 je miesto pietnych spomienok k tejto udalosti presunuté k inej lokalite Breziny - k Čerešňovému sadu. Dôvodom presunu bola lepšia prístupnosť pre návštevníkov a aj veľkorysejšie poňatie pietnych udalostí. Autormi nového pamätníka sú Ernest Krampl, František Gibala a Jozef Fízell, autor tŕňovej koruny," doplnila Ságová.

Podľa jej ďalších slov k pamätníku sa dá prísť autom od Štefánikovej po Kukučínovej ulici alebo peši z centra mesta od Sládkovičovej ulice. Spomienková slávnosť pri príležitosti 69. výročia Slovenského národného povstania v Trenčíne bola v predstihu v stredu 28. augusta.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies