Pamätník jadrového útoku na Hirošimu navštívil prvýkrat minister USA

NETKY.SK • 11 Apríl 2016, 06:41 • 2 min
Pamätník jadrového útoku na Hirošimu navštívil prvýkrat minister USA

HIROŠIMA - Minister zahraničných vecí USA John Kerry sa stal dnes najvyššie postaveným predstaviteľom svojej krajiny, ktorý od zhodenia jadrovej bomby na japonskú Hirošimu navštívil tamojší pamätník venovaný obetiam tejto udalosti.

slovakia

left justify in out

Prehliadku Pamätného parku a múzea mieru v centre Hirošimy absolvoval spoločne s rezortnými partnermi z ostatných krajín skupiny G7 na záver ich dvojdňového zasadnutia v tomto meste, informuje agentúra AP.

 

Kerry krátko pred návštevou pamätníka vyjadril nádej, že takýmto krokom "zdôrazní dôležitosť mieru a spolupráce pevných spojencov na tom, aby urobili svet bezpečnejším". Nemenovaný člen jeho delegácie však vopred upozornil, že minister sa nebude Japoncom za jadrový útok svojej krajiny ospravedlňovať.

 

"Aj keď sa vrátime do minulosti a uctíme si tých, ktorí zahynuli, táto cesta nie je o minulosti," povedal Kerry japonskému ministrovi zahraničných vecí Fumiovi Kišidovi, ktorý pochádza priamo z Hirošimy. Kerry tiež pri tejto príležitosti vyjadril nádej, že "budeme schopní zbaviť svet zbraní hromadného ničenia".

 

Zhodenie atómovej bomby na Hirošimu 6. augusta 1945 si vyžiadalo životy 140.000 civilistov, ktorí zahynuli bezprostredne pri výbuchu alebo neskôr na následky ožiarenia.

 

Zatiaľ nie je isté, či pamätník v Hirošime navštívi aj americký prezident Barack Obama, ktorý sa tu koncom mája zúčastní na stretnutí šéfov vlád členských štátov skupiny G7. Obama však ešte počas prvého roka svojho pobytu v Bielom dome vyhlásil, že by bol cestou do Hirošimy "poctený". Poprední americkí predstavitelia sa dlhé roky návšteve tohto japonského mesta vyhýbali vzhľadom na politickú chúlostivosť, ktorá je s ním spojená.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies