Pamäť nesmie ustúpiť zabudnutiu, povedal pri pamätníku holokaustu pápež František

NETKY.SK • 13 September 2021, 18:22 • 2 min
Pamäť nesmie ustúpiť zabudnutiu, povedal pri pamätníku holokaustu pápež František

BRATISLAVA - Hlava katolíckej cirkvi sa stretla so židovskou obcou. Spoločne si uctili obete holokaustu.

slovakia

left justify in out

Pamäť nemôže a nesmie ustúpiť zabudnutiu. Na mieste bývalej židovskej synagógy v Bratislave to uviedol pápež František, vyjadrujúci pietu nad obeťami holokaustu. Pri stretnutí s predstaviteľmi súčasnej židovskej komunity zdôraznil, že viera nesmie predstavovať vyšší princíp, ktorým bude zdôvodnená diskriminácia a útlak.

 

Temná minulosť

Na súčasnom bratislavskom Rybnom námestí pripomenul František genius loci bývalej židovskej štvrte i bezprostrednú blízkosť židovskej synagógy a katolíckeho chrámu, ktorá symbolizovala bezproblémové mierové spolužitie dvoch konfesií. "Architektúra vyjadrovala pokojné spolunažívanie dvoch komunít, vzácny symbol veľkého významu, úžasný znak jednoty v mene Boha našich otcov. Tu cítim aj ja, ako mnohí z nich, potrebu 'vyzuť si sandále', lebo sa nachádzam na mieste požehnanom bratstvom ľudí v mene Najvyššieho," povedal pápež.

 

img

 

Zároveň však pripomenul, že miesto symbolizuje aj temné obdobie slovenskej histórie, keď protižidovské nariadenia dospeli nielen k obmedzeniu práv, ale až k deportáciám a smrti viac než 100 000 slovenských Židov. "Tu, pred dejinami židovského národa, poznačenými touto tragickou a neopísateľnou konfrontáciou, sa hanbíme priznať to, koľkokrát bolo použité nevysloviteľné meno Najvyššieho na neopísateľné činy neľudskosti. Koľko utláčateľov vyhlásilo: 'Boh je s nami', ale pritom oni neboli s Bohom," zdôraznil pápež.

 

Súvisiaci článok: Pápež sa stretol s prezidentkou. Vyzdvihol slovenskú pohostinnosť i symboliku Tatier

 

História sa nesmie zopakovať

Varoval súčasne pred opakovaním histórie. "Lebo ani dnes nechýbajú márne a falošné modly, ktoré zneucťujú meno Najvyššieho," pripomenul poukazujúc na bezohľadnú túžbu po moci a peniazoch, ľahostajnosť i manipuláciu. "Ďalej je to zabudnutie na minulosť a neznalosť, ktorá všetko ospravedlňuje, hnev a nenávisť," pripomenul František.

 

img

 

"Zdôrazňujem, že sme zjednotení v odsúdení každého násilia, každej formy antisemitizmu a v snahe, aby nikdy nebol sprofanovaný Boží obraz v ľudskej bytosti," dodal Svätý Otec.

 

Pápež František však zároveň zdôraznil, že duchovná sila je naďalej ukrytá v komunite, ktorá nezabúda na svoje tradície a korene a túži po dialógu a priateľstve. Aj preto nazval miesto stretnutia so židovskou komunitou tým, kde žiari svetlo nádeje.

 

Prečítajte si tiež: Svätý Otec navštívil centrum Betlehem. Stretol sa s misionárkami a ľuďmi bez domova

 

Pripomenuli si obete holokaustu

"Sem prichádzate každý rok zapáliť prvé svetlo na Chanuku. Takto sa objavuje posolstvo, že nie smrť a zničenie majú posledné slovo, ale obnova a život," zdôraznil František. Vôľu pokračovať v ceste zbližovania podľa neho dokumentuje aj dnešné stretnutie.

 

Pápež na záver ocenil spoluprácu kresťanských a židovských komunít a prácu, ktorú urobili od roku 2017 pri zbližovaní oboch konfesií.

 

img

 

Onačil to za otváranie dvier z oboch strán. "Svet potrebuje dvere, sú znakmi požehnania pre ľudstvo," zdôraznil pápež. Na pietnom mieste po prejave zapálil sviečky na počesť obetí holokaustu.

 

Mohlo by vás zaujímať: Pápežov pilot urobil milé gesto! Pristávaciu dráhu uvoľnil komerčnému letu

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies