Palko: V tomto roku štát podporil úvermi obnovu takmer 28.000 bytov

NETKY.SK • 20 August 2013, 12:28 • 2 min
Palko: V tomto roku štát podporil úvermi obnovu takmer 28.000 bytov

BRATISLAVA - V tomto roku poskytne štát prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania (ŠFRB) úvery na 27.817 bytov. Medziročne tak ide o nárast o 5105 bytov, pričom peniaze majú slúžiť predovšetkým na obnovu a zateplenie bytových domov.

slovakia

left justify in out

Rozpočet ŠFRB dosiahol tento rok takmer 165 miliónov eur, čo predstavuje medziročný nárast o zhruba 19 miliónov eur. Z celkového rozpočtu MDVRR na podporu a rozvoj bývania vo výške viac ako 274 miliónov eur tvorili prostriedky pre ŠFRB 60,1 %. "V tomto roku sa nám podarí podporiť takmer 9000 pracovných miest, čo je zhruba o 1800 viac ako v minulom roku," povedal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) František Palko.

Podľa neho došlo počas tohto roka po prvýkrát aj ku využitiu finančných zdrojov Európskej únie (EÚ), a to na poskytnutie úverov na zlepšenie energetickej efektívnosti budov. Stalo sa tak prostredníctvom eurofondov z projektu JESSICA. "Štátny fond rozvoja bývania má tak k dispozícii viac ako 11 miliónov eur, pričom už teraz po dvoch mesiacoch fungovania tohto projektu môžeme konštatovať, že polovica týchto zdrojov už má svojho adresáta," uviedol štátny tajomník a pripustil možnosť, že počas tretieho programovacieho obdobia sa môžu zdroje v tomto projekte zdesaťnásobiť.

V septembri tohto roka chce rezort výstavby pripraviť koncepciu bytovej politiky s výhľadom do roku 2020. Tá má priniesť aj nové aktivity rezortu, ktoré budú prospešné pre rozvoj bývania na Slovensku. "Tak, aby sme tie zdroje, ktoré budeme mať k dispozícii aj z Európskej únie, mohli naplno využiť," podotkol Palko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies