Palko: Našou prioritou je obnova bytového fondu

NETKY.SK • 8 Október 2013, 17:55 • 2 min
Palko: Našou prioritou je obnova bytového fondu

ŽENEVA - Udržateľnosť bývania, byty pre sociálne slabších obyvateľov či ilegálna výstavba sú dnes hlavnými témami ministerskej konferencie v Ženeve, ktorú viedol štátny tajomník Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja (MDVRR) SR František Palko. Jeho zvolenie za predsedu predpoludňajších rokovaní Výboru pre bývanie a pozemkový manažment Európskej hospodárskej komisie OSN bolo uznaním za aktívnu účasť Slovenska na práci v rámci tohto výboru.

slovakia

left justify in out

"Ostatných desať rokov bolo pre Slovensko náročným obdobím, kedy sa formulovala nová bytová politika, nový legislatívny i finančný rámec. Naše skúsenosti sú na jednej strane unikátne, na druhej strane však môžu byť pre zahraničie cenným zdrojom informácií a poznatkov," povedal F. Palko. A zdôraznil, že význam Slovenska na medzinárodnej scéne ešte podčiarkuje aktívna práca našich odborníkov na jednotlivých odborných fórach, ako aj vrcholových predstaviteľov rezortu. "Slovensko prešlo v deväťdesiatych rokoch minulého storočia masívnym procesom privatizácie pôvodne verejného nájomného bytového fondu. Vďaka tomu vo verejnom nájomnom sektore zostalo menej ako 3 percentá bytového fondu, pričom tisíce bytových domov prešli do rúk nových vlastníkov a v súčasnosti urgentne potrebujú generálnu obnovu," dodal štátny tajomník. Preto má ministerstvo v tejto oblasti stanovené dve hlavné priority. "Z hľadiska rozsahu je jednoznačne väčšou úlohou obnova bytového fondu a znižovanie spotreby energie v existujúcom bytovom fonde," zdôraznil. Druhou úlohou je zvyšovanie podielu verejného nájomného sektora, pričom byty majú byť cenovo dostupné aj pre domácnosti s nižším príjmom. Za uplynulých 13 rokov sa v slovenských mestách a obciach postavilo vyše 35-tisíc bytov vo verejnom nájomnom sektore.

Európska hospodárska komisia OSN (EHK OSN) je regionálnou komisiou, ktorá pokrýva územie Severnej Ameriky, Európy a bývalého Sovietskeho zväzu, v ktorej má svoje zastúpenie 56 členských krajín. Výbor pre bývanie a pozemkový manažment je jedným z odborných orgánov komisie, ktorý predstavuje fórum pre výmenu informácií a skúseností týkajúcich sa bývania, rozvoja miest, politík pozemkovej správy. Prostredníctvom rôznych workshopov, výskumov urbanistických otázok, správy pozemkov a analýzy bývania a nehnuteľností výbor radí členským krajinám. Výbor tiež podporuje hospodársku a sociálnu stabilizáciu strednej a východnej Európy tým, že navrhuje nové spôsoby spolupráce medzi rôznymi úrovňami štátnej správy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona