Palestínsky veľvyslanec v SR: Konflikt ukončí len riešenie palestínskej otázky

NETKY.SK • 25 Júl 2014, 15:12 • 2 min
Palestínsky veľvyslanec v SR: Konflikt ukončí len riešenie palestínskej otázky

BRATISLAVA - Pretrvávajúci konflikt na Blízkom východe sa skončí len vtedy, keď sa vyrieši palestínska otázka, povedal v rozhovore pre TASR palestínsky veľvyslanec v Slovenskej republike Abdalrahman Bsaiso.

slovakia

left justify in out

"Dúfame, že toto je posledná fáza násilia v rámci konfliktu. Veríme, že je to významný míľnik. Palestínčania sa pohybujú na ostrí noža 66 rokov trvajúcej národnej biedy: buď budú viesť dôstojný život bez izraelskej okupácie, alebo prijmú smrť v boji za slobodu, ľudskú dôstojnosť, nezávislosť a sebaurčenie. Najmä OSN, USA, Európska únia a Rusko, ale aj ktorékoľvek iné štáty, ktoré majú záujem o úspešný mierový proces, by sa mali zúčastniť medzinárodnej konferencie s vedomím, že jediný spôsob, ktorý zabezpečí spravodlivý a trvalý mier, je vrátenie práv Palestínčanom v rámci dvojštátneho riešenia. Žiadame len dvadsaťdva percent z ukradnutého územia," povedal palestínsky veľvyslanec.
     

Palestínčania majú podľa veľvyslanca právo vrátiť sa do vlasti, ako aj majú právo na vrátenie ukradnutého majetku. "Vyriešiť túto záležitosť môžu všetky zúčastnené strany v súlade s rezolúciou OSN č. 194 z roku 1948. Vzhľadom na to, že návrat všetkých palestínskych utečencov do štátu Izrael je komplikovaná otázka, vyžaduje si spravodlivý a náležitý prístup," povedal.
     

Podľa neho Palestínčania dúfali a žiadali "medzinárodné spoločenstvá, aby zasiahli a zastavili pretrvávajúcu izraelskú okupáciu. "Avšak, ak medzinárodné spoločenstvo nie je schopné konať okamžite, Palestínčanom nezostane nič iné, len krajné riešenie, a to pokračovať v národnom zápase s použitím všetkých legitímnych prostriedkov, vrátane ozbrojeného boja. Potom však izraelská vláda bude musieť prijať to, čo teraz odmieta. Palestínčania odmietajú žiť v utrpení len preto, že si to Izrael tak želá v mene existenčnej bezpečnosti a to len izraelských Židov. Tieto dva národy musia žiť vedľa seba, buď v biede, alebo v mieri a vzájomnej existenčnej bezpečnosti. Rozhodnutie je v rukách izraelskej vlády, štátov a veľmocí, ale najmä USA," povedal Bsaiso.
     

Americká administratíva, ako povedal, "by mala prestať podporovať izraelskú politiku etnických čistiek, politiku a praktiky, ktoré sú v rozpore s medzinárodným právom, medzinárodným humanitárnym právom, ľudskými právami a všetkými ľudskými hodnotami a princípmi. Zabíjanie nevinných ľudí sa musí skončiť. Palestínske hnutie odporu nemá na muške civilistov, a kultúra, ktorá zapúšťala korene v tejto zemi počas dlhej histórie, má byť rešpektovaná. Palestínska zem dala civilizácii tri monoteistické náboženstvá. Naša kultúra nás chráni a bráni nám v tom,  aby sa z nás stali rasisti, fašisti a teroristi. Naša kultúra a túžba po mieri nám umožňuje dobrovoľne sa vzdať troch štvrtín územia, ktoré nám právom patrí, čo v dejinách doposiaľ žiaden národ nespravil. Keby Izrael chcel mier, mohol by byť nastolený do jednej hodiny," uviedol Bsaiso.
     

Palestínčania podľa neho dúfajú, že tento konflikt už nepotrvá dlho, pretože chcú vychovávať svoje deti v mieri, chcú stavať domy, ktoré ich potomkovia zdedia bez strachu, že ich niekto svojvoľne zbúra. "V poslednom období izraelská vláda zdemolovala viac ako 20.000 palestínskych domov, a to len v pásme Gazy, rozloha ktorého je porovnateľná s rozlohou Bratislavy, avšak s desaťnásobným počtom obyvateľov. Stratili sme viac než 815 civilistov, vo väčšine prípadov ide o deti, ženy a starších ľudí, viac ako 5300 palestínskych civilistov utrpelo vážne zranenia," povedal veľvyslanec.
     

Poznamenal, že najnovšiu izraelskú vojenskú eskaláciu nepodnietilo zavraždenie troch židovských mladíkov a následné zabitie mladého Palestínčana, ktorého upálili na smrť izraelskí osadníci. "Je to napĺňanie vopred pripraveného plánu. Je mnoho dôkazov, ktoré naznačujú, že Netanjahu a jeho vláda sa pripravovali na spustenie novej, agresívnej vojny proti Palestíne a Palestínčanom. O tom, že izraelská vláda spustila plán, ktorý bol vopred schválený, hovoria dve skutočnosti: Prvou z nich je zlyhanie mierového procesu 29. apríla 2014, za ktoré môže tvrdohlavosť izraelskej vlády a jej nástojenie na vojenskej okupácii území štátu Palestína," vysvetlil Bsaiso.
     

Druhým faktom, ktorý vyprovokoval Izrael k súčasnej agresii, bolo podľa neho obnovenie palestínskej národnej jednoty a vytvorenie technokratickej Palestínskej vlády národného porozumenia, ktorú privítali Palestínčania v Palestíne, ale aj mimo nej, a takisto všetky palestínske sily odporu a politické strany. "Tieto štruktúry a politické strany bojujú za uznanie medzinárodnej legitimity, dôkazom čoho je Deklarácia nezávislosti štátu Palestína v rámci hraníc z roku 1967 vydaná Organizáciou za oslobodenie Palestíny – Palestínskou národnou radou v r. 1988, cestou uplatnenia dvojštátneho riešenia na území, ktoré vždy bolo a bude nazývané Palestína," konštatoval.
     

Podľa veľvyslanca prímerie, ktoré Egypt navrhol, má opodstatnenie a malo by byť súčasťou, alebo prvým krokom k serióznemu a produktívnemu politickému procesu, ktorý môže ukončiť izraelsko-palestínsky konflikt cestou vyriešenia palestínskej otázky v súlade s medzinárodnou legitimitou.
     

"Konečné riešenie si vyžaduje návrat k mierovému procesu tým, že sa bude od Izraela žiadať, aby sa pripravil na stiahnutie z územia štátu Palestína, ktoré okupuje (Gazu, Západný breh Jordánu vrátane Východného Jeruzalema). Stiahnutie sa Izraela otvorí bránu k riešeniu všetkých nevyriešených otázok pri zohľadnení potrieb oboch národov. Odchod Izraela vydláždi chodník k nastoleniu skutočného, spravodlivého a trvalého mieru v Palestíne pre oba štáty: Palestínu a Izrael," povedal palestínsky veľvyslanec.
     

Mier, ako zdôraznil, je jedinou cestou k zaisteniu bezpečnosti Izraela. "V čase mieru Izrael nebude mať žiaden dôvod, či už reálny alebo fiktívny, žiť za stenami múru, a nebude sa musieť chrániť železnou oblohou (protiraketovým systémom Železná kupola), a ani Izraelčania, ani Palestínčania nebudú musieť žiť v strachu, že ich životy bude niekto ohrozovať zo zeme, zo vzduchu, alebo z mora. Izraelčania a Palestínčania si budú môcť pokojne a družne zaplávať v Stredozemnom mori. Oba štáty, Palestína a Izrael, by mali byť schopné spolupracovať na dosiahnutí humánneho, kultúrneho, sociálneho a hospodárskeho rozvoja v prospech budovania prosperujúcej budúcnosti pre oba národy a ich ďalšie generácie," dodal Bsaiso. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona