Palestínsky prezident žiadal europoslancov o pomoc: Izrael premenil našu krajinu na väznicu

NETKY.SK • 23 Jún 2016, 18:01 • 2 min
Palestínsky prezident žiadal europoslancov o pomoc: Izrael premenil našu krajinu na väznicu

BRUSEL - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vystúpil dnes na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Bruseli. Stalo sa tak deň po tom, ako sa k europoslancom prihovoril izraelský prezident Reuven Rivlin.

slovakia

left justify in out

Abbás sa poslancom EP poďakoval za uznanie palestínskeho štátu a požiadal o pomoc pri jeho vybudovaní. Zároveň odsúdil Izrael za pokračujúcu okupáciu palestínskych území.


"Palestínsky národ chce žiť v plnej zvrchovanosti... a EÚ ako kľúčový hráč pomáha vytvárať zárodok Palestínskeho štátu," vyhlásil Abbás pred europoslancami. Pripojil aj výzvu na zintenzívnenie snáh zameraných na hľadanie spravodlivého riešenia konfliktu na Blízkom východe, založeného na existencii dvoch štátov v hraniciach z roku 1967.


Palestínsky prezident privítal nedávnu francúzsku iniciatívu na oživenie blízkovýchodných mierových rozhovorov; dodal však, že by bolo treba stanoviť aj termín ich ukončenia.
Abbás na pôde EP odsúdil využívanie násilia a teroristických útokov ako prostriedkov na budovanie štátu. Zároveň však varoval, že blízkovýchodný región bude možné zbaviť terorizmu iba vtedy, keď Izrael ukončí okupáciu palestínskych území.

 

"Izrael premenil našu krajinu na otvorenú väznicu," vyhlásil Abbás. Predseda EP Martin Schulz pri tejto príležitosti uviedol, že pomoc pri zaisťovaní stability a riadneho fungovania Palestíny je morálnou povinnosťou EÚ.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies