Palestínsky prezident stupňuje tlak na hnutie Hamas

NETKY.SK • 4 Júl 2017, 19:14 • 2 min
Palestínsky prezident stupňuje tlak na hnutie Hamas

RAMALLÁH - Vyše 6000 zamestnancov rezortov zdravotníctva, školstva a ďalších oblastí verejného sektora v palestínskom pásme Gazy dnes poslali do predčasného dôchodku.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie odobril palestínsky prezident Mahmúd Abbás a je ďalším prejavom sústredeného tlaku na militantné hnutie Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy. Hovorca palestínskej vlády dnes uvedené opatrenie označil za súčasť "štátnej stratégie", ktorej cieľom je donútiť Hamas, aby odovzdal kontrolu nad pásmom Gazy. Ak tak Hamas urobí, rozhodnutie o odchode štátnych zamestnancov do predčasného dôchodku bude môcť byť odvolané.

 

Hamas ovládol pásmo Gazy pred desiatimi rokmi, keď v júni 2007 vyvrcholili boje medzi ním a Abbásovým umierneným hnutím Fatah vládnucim na Západnom brehu. Žiadna zo doterajších snáh o zmierenie medzi Fatahom a Hamasom nebola korunovaná úspechom.

 

Abbás sa preto uchýlil k novej taktike - znižovaniu platov štátnych zamestnancov v oblasti, zníženiu objemu platieb pre Izrael za elektrinu dodávanú do pásma Gazy i k obmedzeniu niektorých služieb v oblasti zdravotnej starostlivosti pre tamojších obyvateľov. Dôsledkom ovládnutia písma Gazy Hamasom je aj blokáda, ktorú na toto Palestínčanmi obývané územie svojho času uvalil Izrael a následne aj Egypt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies