Palestínsky prezident poveril zostavením novej vlády šéfa univerzity

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 12:44 • 2 min
Palestínsky prezident poveril zostavením novej vlády šéfa univerzity

RÁMALLÁH - Novým palestínskym premiérom by sa mal stať 54-ročný Rámí Hamdalláh, rektor univerzity v Nábluse na Západnom brehu Jordánu.

slovakia

left justify in out

Prezident Mahmúd Abbás ho v nedeľu poveril zostavením nového kabinetu, pravdepodobne však zatiaľ nepôjde o vládu národnej jednoty, na ktorej sa v máji dohodli súperiace hnutia Fatah a Hamás. Hamdalláh, ktorý je členom Abbásovho Fatahu a v minulosti stál na čele ústrednej volebnej komisie či palestínskej burzy cenných papierov, podľa vyjadrenia pre tlačovú agentúru AFP výzvu prijal a vládu chce vytvoriť v priebehu niekoľkých dní. Jeho predchodca Salám Fajjád odstúpil ešte 13. apríla pre dlhodobé nezhody s Abbásom týkajúce sa rezortu financií.

Hamdalláh musí kabinet zostaviť čo najskôr vzhľadom na končiacu lehotu, ktorá sa podľa ústavy ráta od odstúpenia predošlej vlády. Člen vedenia Organizácie pre oslobodenie Palestíny Sálih Rafat však pre AFP uviedol, že zatiaľ nevie o rokovaniach s ktoroukoľvek z palestínskych frakcií. Abbás oznámil začatie rokovaní o vytvorení vlády národnej jednoty ešte v apríli, podľa budúceho premiéra však zostane vo funkcii "väčšina ministrov dosluhujúcej vlády". 

Hamdalláh pochádzajúci z mesta Anabtá na Západnom brehu Jordánu má doktorát z univerzity v britskom Lancastri v odbore aplikovaná lingvistika. Jeho poverenie privítali Spojené štáty, predstavitelia Izraela však zatiaľ nereagovali. Podľa izraelského armádneho rozhlasu je Hamdalláh v židovskom štáte považovaný za "umierneného a pragmatického" politika, ktorý bude "nasledovať rovnakú politickú líniu ako jeho predchodca".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies