Palestínsky prezident pohrozil odstúpením od mierovej dohody s Izraelom

NETKY.SK • 30 September 2015, 20:06 • 2 min
Palestínsky prezident pohrozil odstúpením od mierovej dohody s Izraelom

NEW YORK - Palestínčania by mohli odstúpiť od mierových dohôd z Osla v reakcii na nedostatočné zapojenie sa izraelskej strany do prechodného plánu ukončenia jeho okupácie palestínskych území.

slovakia

left justify in out

Na Valnom zhromaždení OSN v New Yorku to dnes vyhlásil palestínsky prezident Mahmúd Abbás, ktorého citovala agentúra DPA.

 

"Pokiaľ bude Izrael naďalej porušovať dohodu, ktorú s nami uzavrel, nezostane nám nič iné, než od nej odstúpiť. Vyhlasujeme preto, že nemôžeme zostať zaviazaní týmito dohovormi a Izrael ako okupujúca sila bude musieť na seba vziať plnú zodpovednosť. Tento stav nemôže pokračovať," vyhlásil Abbás pred plénom VZ OSN.

 

Tzv. mierové dohody z Osla (Oslo I a Oslo II) medzi Izraelom a Organizáciou za oslobodenie Palestíny (OOP) boli podpísané v rokoch 1993 (vo Washingtone) a 1995 (v egyptskej Tabe). Znamenali začiatok mierového procesu medzi oboma stranami, ktorého súčasťou je aj právo palestínskeho ľudu na sebaurčenie. Proces sa začal po tajných rokovaniach v nórskej metropole Oslo a vyústil do vzájomného uznania sa Izraela a OOP.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies