Palestínsky prezident obvinil Izrael z vojnových zločinov

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 07:00 • 2 min
Palestínsky prezident obvinil Izrael z vojnových zločinov

Situácia v pásme Gazy je natoľko vážna, že vysielanie z tejto oblasti bolo pozastavené. Palestínsky prezident Mahmúd Abbás obvinil Izrael z organizovaného štátneho terorizmu a vojnových zločinov v Pásme Gazy.

slovakia

left justify in out

V televíznom prejave, na ktorý sa odvoláva spravodajský portál BBC, líder Palestínskej samosprávy povedal, že Palestínčania nebudú váhať „v stíhaní tých, ktorí páchajú takéto trestné činy, pred medzinárodnými súdmi“. Násilnosti vyvolali obavy po celom svete a medzinárodné spoločenstvo apeluje na dosiahnutie prímeria. Americký prezident Joe Biden najnovšie v telefonáte s Netanjahuom vyzval na „značnú deeskaláciu“. 

 

img

 

Ostreľovanie pokračuje

Ostreľovanie pokračuje každý deň, pokračovalo aj v stredu. Do Izraela prileteli aj rakety z Libanonu. Izraelská armáda na ne reagovala náletmi. Dnes sa znova zíde Bezpečnostná rada OSN a nemecký minister zahraničia plánuje pricestovať do Izraela na rokovania s Izraelčanmi aj Palestínčanmi. Šéf nemeckej diplomacie sa vyjadril, že jeho cesta však zatiaľ nie je 100-percentne istá, pretože ešte nedokončili jej koordináciu.

 

img

 

Mohlo by vás zaujímať: Po nedeľňajších izraelských útokoch zahynulo viac, ako 40 ľudí. Boje pokračujú aj dnes

 

Desiaty deň konfliktu

Desiaty de dosiahol počet obetí bojov medzi izraelskou armádou a palestínskymi militantmi 227 v Gaze a 12 v Izraeli. Izraelská armáda uviedla, že jej delostrelectvo zaútočilo aj na „niekoľko cieľov na libanonskom území“ v reakcii na raketovú streľbu z krajiny. Boli spustené štyri rakety, dodala izraelská armáda s informáciou, že jedna bola zadržaná a zvyšok pristál v neobývaných oblastiach.  V Libanone operuje niekoľko militantných skupín vrátane Hizballáhu, ktorý v roku 2006 viedol mesačnú vojnu s Izraelom.

 

img

 

Úspešné prímerie?

Vysoký predstaviteľ Hamasu Moussa Abu Marzouk v stredu uviedol, že očakáva, že „pokračujúce úsilie týkajúce sa prímeria bude úspešné“. „Očakávam, že prímerie bude dosiahnuté do jedného alebo dvoch dní a bude na základe vzájomnej dohody,“ uviedol Abu Marzouk počas rozhovoru pre libanonskú televíziu al-Mayadeen.

 

 

 

Vyšetrovanie vojnových zločinov

Medzinárodný trestný súd v marci oznámil, že začína vyšetrovanie možných vojnových zločinov spáchaných Izraelom a palestínskymi skupinami počas ostatného veľkého konfliktu v Pásme Gazy v roku 2014. V spojitosti s najnovšími násilnosťami súd už vyjadril obavy.

 

Súvisiaci článok: Americký prezident Joe Biden podporil prímerie medzi Izraelom a militantmi v Gaze

 

img
 

Abbás tiež obvinil Izrael z „brutálnych útokov na civilistov a úmyselné bombardovanie domovov“. Izrael trvá na tom, že útočí len na vojenské ciele a usiluje sa predísť civilným obetiam, čo zahŕňa aj varovania obyvateľov o nadchádzajúcich náletoch.

 

img

Medzičasom izraelský premiér Benjamin Netanjahu uviedol, že nie je možné určiť časový rámec dosiahnutia pokoja zbraní. „Nestojíme tu so stopkami,“ povedal zahraničným veľvyslancom. Ako tiež uviedol, Izrael sa angažuje v násilnom odradení útokov.

 

Prečítajte si: Palestínčania a izraelskí Arabi zahájili demonštrácie proti okupácii a útokom zo strany Izraela



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies