Palestínsky prezident Abbás nariadil vyšetrenie karikatúry proroka Mohameda

NETKY.SK • 3 Február 2015, 14:34 • 2 min
Palestínsky prezident Abbás nariadil vyšetrenie karikatúry proroka Mohameda

RÁMALLÁH - Palestínsky prezident Mahmúd Abbás nariadil vyšetrenie karikatúry zverejnenej v oficiálnych palestínskych novinách, ktorá očividne zobrazuje proroka Mohameda.

slovakia

left justify in out

Tento krok prichádza menej než mesiac po tom, čo sa Abbás pridal k svetovým lídrom na pochode za slobodu slova v Paríži, ktorý bol reakciou na útoky na satirický týždenník Charlie Hebdo zverejňujúci karikatúry Mohameda. Kresba v novinách al-Haját al-Džadída sídliacich na Západnom brehu z nedele zobrazuje muža stojaceho pri Zemi a siahajúceho do kapsičky srdcového tvaru, aby rozsieval semienka lásky na svet. Pri ňom je nápis: Náš prorok Mohamed.

 

Prominentný autor karikatúr moslim Muhammad Sabánní sa bráni, že obrázkom nemyslel nič zlé. Postava podľa neho nie je Mohamed, ale "symbol ľudskosti osvietený tým, čo prorok Mohamed priniesol", napísal na Facebooku. Oficiálna tlačová agentúra WAFA v pondelok večer informovala, že Abbás nariadil vo veci "okamžité vyšetrovanie". Islam akékoľvek zobrazovanie Mohameda zakazuje. Sabánní už strávil päť mesiacov vo väzení minulý rok po tom, čo ho Izrael, ktorý je často terčom jeho karikatúr, obvinil z "kontaktu s nepriateľskými stranami". 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies