Palestínsky prezident Abbás je ochotný pracovať s Izraelom na mierovej dohode

NETKY.SK • 9 Máj 2012, 06:43 • 2 min
Palestínsky prezident Abbás je ochotný pracovať s Izraelom na mierovej dohode

Palestínsky prezident Abbás je ochotný pracovať s Izraelom na mierovej dohode - Politika Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil v utorok, že je pripravený pracovať s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom na blízkovýchodnej mierovej dohode, ak t

slovakia

left justify in out

img

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás vyhlásil v utorok, že je pripravený pracovať s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom na blízkovýchodnej mierovej dohode, ak ten navrhne "čokoľvek sľubné alebo pozitívne".
      Ako Abbás uviedol v rozhovore pre agentúru Reuters, Netanjahu si musí uvedomiť, že budovanie židovských osád na okupovanom západnom brehu Jordánu ničí nádeje na mier a musí prestať.
      Podľa palestínskeho prezidenta je ešte príliš skoro sa priamo vyjadriť k novej izraelskej vládnej koalícii, v ktorej bude aj opozičná centristická strana Kadima.
      Pokým bola v opozícii, Kadima obviňovala Netanjahua za neúspech mierových rokovaní s Palestínčanmi. Líder Kadimy Šaul Mofaz uviedol, že obnovenie mierových rozhovorov, ktoré sú prerušené už 18 mesiacov, bolo "železnou podmienkou" pre jeho rozhodnutie vstúpiť do vlády.
      Abbás poslal minulý mesiac Netanjahuovi list, ktorý bol široko hodnotený ako ultimátum, stanovujúce podmienky pre obnovenie rokovaní. Očakáva sa, že Netanjahu odpovie tento týždeň.
      Izraelský premiér a jeho nový koaličný partner prisľúbili, že sa pokúsia o oživenie mierových rozhovorov s Palestínčanmi, čo bude hlavnou úlohou ich vlády národnej jednoty.
      Okrem toho chce vláda v najbližších 18 mesiacoch schváliť nový dvojročný rozpočet Izraela, podporiť volebné reformy a pripraviť zákon o rovnocennej vojenskej službe pre všetkých. Vojenská povinnosť pre ultraortodoxných židov bola v predchádzajúcej Netanjahuovej vláde predmetom sporu.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies